Roberto Azevedo

Glavni direktor WTO-a: 'Slobodna trgovina u svijetu suočava se s najgorom krizom od 1947.'

Roberto Azevedo kazao je kako trenutni protekcionistički val prijeti slobodnoj trgovini
Roberto Azevedo, glavni direktor WTO-a
 Ueslei Marcelino / REUTERS

Glavni direktor Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Roberto Azevedo kazao je u petak kako se slobodna trgovina u svijetu suočava s „najgorom krizom“ od 1947. godine i kako trenutni protekcionistički val prijeti slobodnoj trgovini.

Azevedo, koji se trenutno nalazi u Buenos Airesu uoči summita skupine G20 najvećih gospodarstava u svijetu, kazao je za BBC da je "ovo najgora kriza ne za WTO, već za cijeli multilateralni trgovinski sustav od GATT-a (Opći sporazum o carinama i trgovini, koji je prethodio WTO-u) 1947.“

Među glavnim temama G20 summita, koji će se održati tijekom vikenda, bit će eskalirajući trgovinski rat između SAD-a i Kine. Američki predsjednik Donald Trump i kineski Xi Jinping trebali bi se sastati u subotu navečer.

„Ovo je trenutak kad se neka temeljna načela organizacije, načela suradnje, načela nediskriminacije osporavaju i dovode u pitanje. I mislim da je to vrlo ozbiljno“, kazao je Azevedo.

Istaknuo je kako se „način komunikacije“ između Kine i SAD-a mora prebaciti iz “prijetećeg, optuživačkog i upiranja prstom u onaj za pronalaženje rješenja“.

SAD i WTO su trenutno u sporu zbog Žalbenog tijela koje rješava trgovinske sporove između zemalja. SAD blokira nova imenovanja u to tijelo jer preispituje njegovu ulogu, čime to tijelo jedva da funkcionira. U slučaju da se taj spor uskoro ne riješi, rješavanje trgovinskih sporova između zemalja moglo bi biti paralizirano već od iduće godine.

Azevedo je rekao kako zemlje WTO-a raspravljaju o „Planu B“ kako bi izbjegli kolaps Žalbenog tijela te kako bi ono moglo nastaviti s radom. „Naravno da će veliko pitanje biti hoće li SAD biti dio toga Plana B ili ne? Ako ne bude, rekao bih da će rješavanje sporova sa SAD-om biti ugroženo“, zaključio je Azevedo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:24