HT, A1 i Telemach

Glavni planovi za 2021. godinu triju najvećih telekoma u Hrvatskoj

U 2021. telekomi očekuju aukciju i dodjelu 5G frekvencija, što je zbog pandemije u 2020. odgođeno
 Marko Todorov/Cropix

Nastavak ulaganja u infrastrukturu i pokrivenost brzim internetom te razvoj 5G-a, glavni su planovi za 2021. godinu triju najvećih telekoma u Hrvatskoj - HT-a, A1 i Telemacha, kažu za Hinu iz tih kompanija.

Realizacijom tih i drugih planova ta tri telekoma, ali i cijelo hrvatsko telekomunikacijsko tržište, slijede ritam europskih i globalnih trendova, koji unatoč teškoćama i izazovima pandemije, ali i zbog nje, pokazuju smjer ubrzanijeg razvoja komunikacijskih tehnologija i usluga te navika njihova korištenja.

Kako se pandemija nastavlja i u 2021. godini, nastavlja se i intenzivna uporaba telekom i digitalnih usluga.

U 2021. telekomi očekuju aukciju i dodjelu 5G frekvencija, što je zbog pandemije u 2020. odgođeno.

HT: Nastavak ulaganja, posebice u optiku

HT za 2021. najavljuje nastavak ulaganja u infrastrukturu, posebice u optiku u cijeloj Hrvatskoj, kao i u njihovu, 2020. pokrenutu prvu komercijalnu 5G mrežu u Hrvatskoj, koju u kombinaciji s optikom drže najvažnijom polugom za digitalizaciju Hrvatske. S te strane, u 2021. ulaze s pokrivenošću 17 gradova diljem Hrvatske i 1,2 milijuna stanovnika 5G mrežom.

Trenutno 5G mreža koristi postojeće frekvencije dok se čeka aukcija za 3,5 GHz spektar, koja će se održati u 2021. i rezultirati, kako očekuju, dodatnim nadogradnjama i dva do tri puta većim brzinama i mogućnostima nove upotrebe u brojnim sektorima (zdravstvo, proizvodnja, poljoprivreda, obrazovanje, energetika, promet i dr.).

Očekuju da će u 2021. rasti potražnja za inovativnim digitalnim uslugama, poput 'clouda' ili tzv. cloudifikacije, Interneta stvari (IoT) ili tzv. senzorizacije te drugih, koje će omogućiti veću povezivost i učinkovitost.

HT se priprema i za realizaciju 13 projekata izgradnje ultrabrze širokopojasne infrastrukture sufinanciranih iz EU-ovih fondova za dodatnih 149.000 privatnih, poslovnih i javnih korisnika iz udaljenih, rjeđe naseljenih i manje razvijenih područja Hrvatske, a velik izazov vidi i u "radu na daljinu" te digitalnom radnom mjestu u budućnosti.

Iz HT-a pritom iznose podatke iz novih istraživanja da je korištenje digitalnih usluga u pandemiji poraslo za 60 posto u odnosu na razdoblje prije pandemije, te da više od 90 posto ispitanika planira nastaviti intenzivno koristiti digitalne usluge.

A1 Hrvatska: Novi data centar

Unatoč otežanim uvjetima poslovanja i razvoja zbog pandemije, iz A1 Hrvatska kažu da i u 2021. ostaju "predani digitalizaciji Hrvatske kao osnovnog preduvjeta oporavka i razvoja", uz ocjenu da se s krizom za sada relativno dobro nose jer su na vrijeme proveli sveobuhvatnu digitalnu transformaciju poslovanja.

Počeli su pripreme i za razvoj mreža nove generacije kojima će pokriti 45.000 kućanstava uz pomoć bespovratnih sredstava, a u 2021. počinje i sa radom novi data centar u koji investiraju 11 milijuna eura. Nastavljaju i razvoj optičke infrastrukture, mobilne mreže i 5G mreže gigabitnih brzina.

Poručuju da će dosta toga ovisiti o stvaranju pozitivne investicijske klime te suradnji s državom u planiranju raspodjele sredstava za razvoj, uključujući i iz EU fondova.

Telemach Hrvatska: Kreću višegodišnja ulaganja do 230 milijuna eura u mobilnu i fiksnu mrežu

Iz kompanije Telemach Hrvatska, što je od 2020. novi naziv za Tele2 Hrvatska, komentiraju da će i u 2021. sve veće oslanjanje društva na digitalna rješenja tražiti i naprednu infrastrukturu, što znači da će telekom operatori morati osigurati dovoljne kapacitete mreže koji mogu podnijeti sve veći rast podatkovnog prometa.

U tom smislu investicije u telekom infrastrukturu drže ključnim, te stoga u 2021. s matičnom (vlasničkom) United Grupom pokreću višegodišnji plan ulaganja do 230 milijuna eura u modernizaciju svoje mobilne mreže i izgradnju najsuvremenije optičke mreže.

Od tog iznosa, do 130 milijuna eura ulažu u idućih pet godina u mobilnu mrežu i proširenje pokrivenosti, poboljšanje kvalitete mobilne usluge i uvođenje ultra brze 5G mobilne mreže. Ostalih do 100 milijuna eura ulažu u izgradnju najsuvremenije optičke mreže koja će privatnim i poslovnim korisnicima omogućavati ultra brzi širokopojasni internet po brzinama do 10 gigabita.

Dodatne komunikacijske pogodnosti za građane potresom pogođenih područja

Kako bi olakšali komunikaciju stanovnicima potresom pogođenih područja korisnicima fiksnih usluga koje trenutno ne mogu koristiti zbog oštećenja svojih domova A1 Hrvatska daje 120 GB dodatnog besplatnog internet prometa na njihovim A1 mobilnim linijama, a besplatne tjedne flat opcije na Tomato linijama. Također, svi poslovni mobilni korisnici pogođenih područja dobit će 150 GB besplatnog podatkovnog prometa u siječnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:48