PODACI HANFE

Godišnji prinos mirovinskih fondova u B kategoriji, u kojoj je većina ljudi, u minusu 3,1 posto

Obvezni mirovinski fondovi imaju neto imovinu od ukupno 17,9 milijardi eura

Ilustracija

 Zvonimir Barisin/Cropix/Cropix

Četiri hrvatska obvezna mirovinska fonda (AZ, PBZ Croatia osiguranje, Erste Plavi i Raiffeisen), u koje se uplaćuje pet posto mirovinskog doprinosa iz bruto plaće, početak su veljače dočekala s neto imovinom od ukupno 17,9 milijardi eura.

Nominalni mjesečni prinosi su u siječnju bili 2,8 posto za kategoriju A, potom 1,8 posto za kategoriju B i 0,3 posto za kategoriju C, no godišnji su prinosi mirovinskih fondova završili u minusu. Za prvu kategoriju -1,4 posto, za drugu -3,1 posto te za treću -4,6 posto, objavila je Hanfa. Ako se, pak, prinosi gledaju od početka rada obveznih mirovinskih fondova (što je slučaj u kategoriji B od 2002. godine, a u ostale dvije od 2014. godine), stvari izgledaju daleko bolje te su prinosi 6,6 posto za kategoriju A, pet posto za B i 3,3 posto za C. Podsjetimo, u kategoriji B je debela većina članova, ili 85 posto, te se ta ulaganja opisuju umjereno rizičnima.

image

Ilustracija

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Ulaganja mirovinskih fondova u državne obveznice su na kraju siječnja iznosila 11,2 milijarde eura, odnosno u to je uloženo čak 62,5 posto imovine, pri čemu je vidljivo skromno smanjenje udjela obveznica u portfelju za 0,9 postotnih bodova. S druge strane, za toliko je porasla zastupljenost ulaganja u dionice pa su ona na kraju siječnja iznosila 21,1 posto imovine ili 3,8 milijardi eura. Inače, izloženost domaćim dionicama je bila 12,6 posto imovine. Tu su još i ulaganja u investicijske fondove u vrijednosti od 1,9 milijardi eura (10,8 posto imovine), a novac i depoziti čine 4,8 posto imovine.

Dobrovoljni mirovinski fondovi dosegli su neto imovinu od 1,1 milijardu eura, a godišnji prinosi bili su također u minusu (od -8,2 do -1,6 posto), s time da najveći dio portfelja i njima čine obveznice.

image

Ilustracija

Nera Simic/Cropix

Iz Hanfinih podataka za sektor financijskih usluga zanimljivo je promotriti i što se događalo s investicijskim fondovima, poznatima pod skraćenicom UCITS. Trenutačno ih posluje ukupno 101, a ukupna neto imovina im je 2,2 milijarde eura. Ono što je primjetno je da su ulagači u siječnju izlazili iz obvezničkih fondova, koji predstavljaju većinu imovine UCITS fondova, i povukli čak 52,4 milijuna eura. Pozitivne neto uplate imali su samo fondovi iz kategorije "ostali" (24,6 milijuna eura) i dionički fondovi (3,2 milijuna eura). U siječnju su sve vrste UCITS fondova imale pozitivan prosječni mjesečni prinos, a najmanji je bio kod obvezničkih fondova, samo 0,3 posto. q Gorgana Grgas

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:43