IZ UKRAJINE U HRVATSKU

‘Grad je prije 15 godina bio na umoru ali se digao iz pepela zahvaljujući projektu‘: Sada će to raditi na Banovini, na 15 milijuna m2

Ovdje bi trebalo biti zaposleno oko 1.500 ljudi, a zaspolenici će imati plaće za 15 do 20 posto veće od prosječnih plaća u Hrvatskoj

Peradarska farma u Ladižinu

"Jako sam zadovoljan onim što sam vidio u Ukrajini i siguran sam u realizaciju projekta izgradnje preradarske farme na Banovini", tvrdi Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede nakon što se vratio iz posjeta Ukrajini gdje je boravio na poziv ukrajinskog poduzetnika Jurija Kosiuka, vlasnika tvrtke MHP.

Kosiuk na Banovini želi realizirati projekt izgradnje peradarske farme vrijedan oko 300 milijuna eura gdje bi trebalo biti zaposleno oko 1.500 ljudi. "Kosiuk je čvrsto obećao kako će zaspolenici imati plaće za 15 do 20 posto veće od prosječnih plaća u Hrvatskoj. To je izuzetno važno za sve buduće zaposlenike i za cijeli taj kraj. Uvjeren sam kako će ovaj projekt dovesti do revitalizacije tog prostora ali i pomoći demografskoj obnovi", ističe Majdak.

On je zajedno s počasnim konzulom Ukrajine u Hrvatskoj Ivicom Pirićem posjetio peradarsku farmu u mjestu Ladižin koje se nalazi na pola puta između Kijeva I Hersona. Da bi došli od Kijeva do Lidižina morali su proći mnoge kontrole. "Tu je prije 15 godina izgrađena nova najmodernija peradarska farma na kojoj je zaposleno više tisuća radnika. Farma se prostire na 33 lokacije a na svakoj je po 38 peradarnika. Osim njih tu je i tvornica stočne hrane, klaonica s četiri linije, pročistač... Prilikom naše posjete ispred farme bila je kolona kamiona iz kojih automatiziranom tehnologijom iskrcavala stočna hrana. Stvarno impozantno. Gradonačelnik Lidižina kazao nam je da je grad prije 15 godina bio na umoru ali se digao iz pepela zahvaljujući ovom projektu. Vidjeli smo i tri stambene zgrade čiju je izgradnju sufinancirao Kosiuk u kojoj između ostalih žive i njegovi zaposlenici".

image

Peradarska farma u Ladižinu

Majdak ističe kako bi po istom principu trebao gospodarski i demografski revitalizirati i prostor Banovine. Prema njegovim riječima Kosiuk je u razgovorima istaknuo kako će hrvatska Vlada ali i stanovnici Banovine biti iznimno ponosni na cijeli projekt. Počasni konzul Ivica Pirić također je iznimno zadovoljan posjetom i viđenim. Prema njegovim riječima Kosiuk je odlučan realizirati projekt na Baniji. Osim toga nakon viđenog u Ukrajini on uopće ne sumnja u pobjedu Ukrajine u ovom ratu. "Patriotizam i zajedništvo Ukrajinca je na najvišoj razini i ne sumnja da će Ukrajina pobijediti", ističe Pirić.

image

Tugomir Majdak i Jurij Kosiuk

image

Peradarska farma u Ladižinu

U sklopu "Projekta Petrinja", kako se ova investicija službeno zove dosad je definirano pet milijuna četvornih metara zemljišta na kojem će se projekt realizirati te je definirano gdje će biti smješteni koji objekti.

Zemljište je u najvećoj mjeri u vlasništvu države, a 50 posto njega je građevinsko, što je uvelike ubrzalo realizaciju. Ukupno će biti izgrađeno oko 100 peradarnika na ukupno sedam farmi, koje će se nalaziti u Letovaniću, Žažini, Pešćenici, Mahovu, Popovača Otoku, Brestu Pokupskom i Grabrovom Potoku. Prema dostupnim informacijama, godišnji kapacitet peradarnika bit će 25 milijuna pilića. Uz to, izgradit će se i tvornica stočne hrane, koja će, prema tvrdnji Majdaka, biti jedna od najvećih regionalnih tvornica stočne hrane. Također, izgradit će se i klaonica, valionica pilića te prostor za preradu.

image

Ivica Pirić, Jurij Kosiuk, Tugomir Majdak

Trenutačno se obavljaju geodezijska ispitivanja tla na odabranom zemljištu. Procjenjuje se da će potrebna dokumentacija biti ishođena za devet mjeseci te bi izgradnja objekata trebala početi 2024. godine. Početak proizvodnje očekuje se 2026. godine. Paralelno s rješavanjem dokumentacije, rješava se i financijska konstrukcija cijelog projekta preko HBOR-a i poslovnih banaka, a investitor je dužan uložiti 20 posto vlastitih sredstava u projekt. Na farmi bi trebalo biti zaposleno između 1500 i 2000 radnika, dok će indirektno uz farmu biti vezano još 3000 ljudi, a za potrebe tvornice stočne hrane bit će angažirano 40.00 hektara poljoprivrednih površina. To bi između ostalog trebalo revitalizirati ratarsku proizvodnju na tom području.

image

Ivica Pirić, Tugomir Majdak i Jurij Kosiuk u Uredu gradonačelnika Vinjica

image

Ivica Pirić, Jurij Kosiuk, Tugomir Majdak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 22:56