Prvi u Hrvatskoj

Grad Križevci financira izolaciju tavana: ‘Ovo je naše rješenje protiv energetskog siromaštva‘

Studija pokazuje da se kroz strop kuće iznad kojeg je tavan izgubi čak 42 posto topline

Tavan (ilustracija)

 Tom Merton/Caia Image/Profimedia/Tom Merton/caia Image/profimedia

Hrvatima prijeti energetsko siromaštvo, mnogi su ga s padom temperature već i osjetili. Iz Grada Križevaca dosjetili su se jednostavnoj, ne skupoj energetskoj obnovi, kojom će riješiti problem dijela svojih građana. Financirat će izolaciju stropa, odnosno tavanskog poda obiteljskih kuća. Prvi su u Hrvatskoj pribjegli ovoj mjeri.

Uobičajeno je, naime, kad su tavanski prostori u pitanju sufinancirati one namijenjene za stanovanje, što si domaćinstva sa skromnim primanjima ionako ne mogu priuštiti. Standardna gradnja prigorskih obiteljskih kuća na obrubu grada je prizemnica s tavanom, koji ili ne služi ničemu ili je spremište za višak stvari. Osuši se ondje i poneka plećka za zimu. Uglavnom, nisu namijenjeni, ni svojom visinom, prostoru za život i kao takvi ne potpadaju ni pod jednu mjeru uobičajenog sufinanciranja. Istovremeno, najveći su provodnici hladnoće, kroz strop kuće iznad kojeg je tavan, izgubi se čak, prema studiji koju je s energetskim savjetnicima, nakon obilaska takvih kuća, izradio Grad, čak 42 posto topline. Inače, Križevci su, naime, održali program za obučavanje energetskih savjetnika, a ovi su tijekom obuke uočili razmjere problema.

- Budući da mnogim kućanstvima prijeti energetsko siromaštvo, a gradnja je takva ne samo u Križevcima, nego u cijelom ovom kraju, a vjerujem da i mnoga druga sela u Hrvatskoj imaju stare kuće slične arhitekture, ovo je dobro rješenje. Radi se o jednostavnom postupku za koji nije potreban majstor, dovoljno je samo rasprostrijeti balu staklene vune po tavanskom podu i strop životnog prostora je izoliran, bez obzira na što se griju. Jasno da nam je budućnosti cilj da što više tih kućanstava, nakon što smanje rasipanje energije, da prijeđu na učinkovitije sustave, poput dizalica topline. Da bismo uopće mogli razmišljati o tome, prvo trebamo spriječiti rasipanje energije – kaže gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Cijene energenata stalno rastu, ruska agresijom na Ukrajinu značajno je pridonijela energetskoj krizi. Zbog toga se cijela EU suočava s porastom krize energetskog siromaštva. To siromaštvo nastaje, prema definiciji, kad kućanstvo ne može zadovoljiti minimalnu razinu potrošnje energije za zadovoljavanje svojih potreba. Prema aktualnim podacima ak šest posto kućanstava si ne može priuštiti dovoljno zagrijani prostor, 16 posto kasni s plaćanjem računa, a 12 posto njih se muči s nesrazmjerom primanja i plaćanja energenata za kućanstvo. Porazna je činjenica da više od 80 posto stanovništva ne grije cijeli životni prostor, nego samo pojedine prostorije.

U odnosu na benefite koje će dobiti Križevčani, Grad za svoju inovativnu metodu energetske učinkoviti neće potrošiti previše. Izolaciju će kompletno financirati. Istražili su tržište i saznali da se staklena vuna, koja je održivi, ekološki materijal, može kupiti za pet eura, ali mora biti debljine najmanje 14 centimetara. Uglavnom, Grad plaća do šest eura po kvadratu. Želi li tko skuplji ili čvršći materijal, to će si sam nadoplatiti. Ove je godine za takvu izolaciju Grad namijenio 40.000 eura, koliko su već uvrstili i u novi proračun ali su, bude li interes veći, spremni dati i više novaca.

Grad će platiti izolaciju onim kućanstvima čija prianja ne premašuju 300 eura po članu domaćinstva s tri ili više članova ili 560 eura za samačko ili dvočlano kućanstvo.
– Na žalost, u Križevcima je dosta takvih kućanstava. Osobito u ruralnim dijelovima u kojima je pritom takva gradnja, niskih prizemnica s tavanom, tipična. – Interes je sad već značajan, vune na tržištu ima i siguran sam da e oni koji sad iskoriste ovu ponudu, sljedeće godine vidjeti koliko manje će trošiti na grijanje – zaključuje gradonačelnik.

Križevci do 2030. godine planiraju biti energetski neovisan grad, koristiti sve lokalno dostupne obnovljive izvore energije – fotonapon, geoterma…- ali i smanjiti potrošnju energije pa će i izolacija tavanskog poda pridonijeti ostvarenju tog plana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:27