VELIKA ŠKRTICA

Građani strahuju od dodatnih troškova: Što s kunskim i deviznim računima kad stigne euro?

‘Kamata na računu koji je klijent odabrao ostaje jednaka prethodno ugovorenim uvjetima‘, poručuju nam iz Hrvatske narodne banke

Ilustracija

 Darko Tomas/CROPIX

Što će u Hrvatskoj nakon prelaska na euro biti kod onih potrošača koji u bankama paralelno imaju devizne račune te račun u kunama, zapitali su se naši čitatelji, a mi odgovor potražili kod središnje banke.

Kako su pojasnili, uvođenje eura neće donijeti suštinske promjene za vlasnike deviznih računa, a svi će potrošači, koji u istoj banci prije uvođenja eura imaju paralelno račun u kunama i euru, u roku od 60 dana nakon uvođenja nove valute imati pravo bez naknade zatvoriti jedan od računa te sredstva prenijeti na drugi račun u istoj banci.

”Kamata na računu koji je klijent odabrao ostaje jednaka prethodno ugovorenim uvjetima”, poručuju nam iz Hrvatske narodne banke. Što se tiče postojećih kunskih računa, svi iznosi konvertirat će se automatizmom u eure prema službenom fiksnom tečaju konverzije bez ikakva troška za klijente banaka.

”Klijenti neće trebati zatvarati kunske račune i otvarati račune u euru jer će postojeći računi u kunama na dan uvođenja eura postati računi u eurima”, pojasnili su.

Dodatno, svi će potrošači od financijskih institucija u kojima imaju otvorene račune ili ugovore o kreditu dobiti najkasnije tri mjeseca prije dana uvođenja eura općenitu obavijest o bitnim elementima preračunavanja s najavom predstojećeg preračunavanja te, ako je primjenjivo, obavijest o mogućnosti zatvaranja računa.

image
Jutarnji list

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:11