PRVI TAKAV U EUROPI

Gradit će se spektakularni Centar vrijedan 60 milijuna eura: ‘U gradu se dogodilo nešto o čemu nismo mogli niti sanjati‘

‘Ovo nije priča o samo jednoj grani kreativne industrije‘
 Javna Ustanova Regionalni Koordinator SmŽ/

Javna ustanova Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije, Sisačko-moslavačka županija, Razvojna agencija Simora i Grad Novska planiraju u poduzetničkoj zoni u Novskoj sagraditi Centar gaming industrije, gaming kampus koji će se prostirati na devet hektara te sadržavati fakultet s 13 učionica, studentski dom za 250 osoba, akcelerator s 200 ureda, dvoranu za testiranje videoigara s 2500 sjedećih mjesta koja podsjeća na prizemljeni NLO te ugostiteljske objekte i sportsko-rekreacijske sadržaje.

Centar gaming industrije, koji su u pogonu Poduzetničkog inkubatora Pismo Powered by A1 u Novskoj predstavili ravnateljica Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije Andreja Šeperac, njezina zamjenica Ivana Matanović, gradonačelnica Novske Marija Kušmiš, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, financirat će se iz Fonda za pravednu tranziciju, jednog od instrumenata Europske unije koji će regijama pomoći da do 2050. godine prijeđu na klimatsku neutralnost, a procjenjuje se da će vrijediti 60 milijuna eura. Na predstavljanju je konstatirano da Centar posjeduje elemente koji mu omogućavaju da postane prvi takav kompleks u Europi.


Video je Jutarnjem ustupila Javna ustanova Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije

"Ovo nije priča samo o gaming i videoigrama, o nekoj zabavi. Ovdje je riječ o jednoj kreativnoj industriji koja u Novskoj prije nije bila ni u primisli. Ovdje se okupljaju mladi dizajneri, informatičari, tehničari i developeri iz cijele Hrvatske. Ovdje su začeli nešto što očekujem da će eksplodirati u puno većim razmjerima i omjerima. Ovo nije priča o samo jednoj grani kreativne industrije. Ona sadržava niz grana u kojima će se mladi moći poslovno realizirati", rekao je ministar Marin Piletić te dodao da će Centar gaming industrije dati još veći prilog internacionalizaciji Pisma u kojem već rade pojedinci iz hrvatskog susjedstva i Europe.

image
Javna Ustanova Regionalni Koordinator SmŽ/
image
Javna Ustanova Regionalni Koordinator SmŽ/

Ministar Šime Erlić rekao je da je Fond za pravednu tranziciju najprikladniji izvor financiranja za ovaj projekt jer područjima koja su suočena s dubokim socio-ekonomskim problemima nudi mogućnost da s industrija koje nisu toliko ekološki prihvatljive prijeđu na one zelene. "Ovaj projekt može promijeniti kompletno gospodarstvo i ekonomiju Sisačko-moslavačke županije i grada Novske, a može utjecati i na cijelu Hrvatsku. Ovim projektom imaju priliku postati primjer razvojnog ulaganja u Hrvatskoj. U Novskoj se ni iz čega stvorilo nešto", dodao je Erlić.

Ministar je ustvrdio kako je ovo prvi put da Hrvatska povlači sredstva iz Fonda za pravednu tranziciju. "Dosta je specifičan jer se planira u suradnji s lokalnom zajednicom. Traže se projekti koji imaju najveću transformacijsku snagu, ovaj je projekt ocijenjen kao takav i on će biti praktički prvi koji je realiziran uz pomoć tog fonda", rekao je Erlić.

Projekt Centra gaming industrije razvijao se dvije godine, a potrebnih šest građevinskih dozvola ishodio je 2023. godine. Trenutačno se čeka raspisivanje natječaja Fonda za pravednu tranziciju i odluka o financiranju. Nakon toga se kreće u gradnju gaming kampusa u Novskoj. Centar će se nalaziti odmah do željezničkog kolodvora u Novskoj koji će se obnoviti i dograditi. Ministar Piletić rekao je kako se nada da će gradnja početi 2024. godine. Ravnateljica Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije, Andreja Šeperac, rekla je da se već priprema javna nabava te da je predviđeno trajanje projekta 36 mjeseci. Dodala je da bi se Centar mogao otvoriti otprilike 2027. godine.

image
Javna Ustanova Regionalni Koordinator SmŽ/
image
Javna Ustanova Regionalni Koordinator SmŽ/
image
Javna Ustanova Regionalni Koordinator SmŽ/

Centar gaming industrije svojevrsni je nastavak gaming inkubatora Pismo. Inkubator je tijekom pet godina, koliko djeluje, udomio više od 80 startupa, od kojih više od 50 posto djeluje u hrvatskoj industriji videoigara. Startupi koji djeluju u Pismu napravili su više od tisuću projekata, a neki od njih su zaposlili i do deset ljudi. "Kada bismo zbrojili financijske rezultate svih startupa u Pismu u 2023. godini, bila bi to peta najjača gaming tvrtka po prihodima i proizvodnji videosadržaja", rekao je Piletić.

Istodobno, inkubator je organizirao edukacijske programe koji su iznjedrili više od 300 osoba obučenih za rad alatima za izradu videoigara kao što su Blender, Unity i Unreal, obnovio dvije zgrade u centru Novske u kojima se te edukacije odvijaju te omogućio učenicima Tehničke škole Sisak i Srednje škole Novska da se školuju za tehničare za razvoj videoigara.

image
Javna Ustanova Regionalni Koordinator SmŽ/
image
Javna Ustanova Regionalni Koordinator SmŽ/
image
Javna Ustanova Regionalni Koordinator SmŽ/

"Novska se prije 2018. teško nalazila na karti Hrvatske, bila je samo usputna stanica na putu za Slavoniju. Danas je itekako prepoznata u Hrvatskoj i šire. Grad je to koji se brendira razvojem gaming industrije i koji je jedan od predvodnika digitalne transformacije u Hrvatskoj. Istina, o gamingu na početku nismo znali puno, ali smo znali statistiku koja je rekla da je to najbrže rastuća industrija, znali smo koliko su hrvatskim gaming tvrtkama bili potrebni školovani stručnjaci i kakva im oprema treba da bi se dalje razvijali. Ako želimo biti drugačiji, poduzetnički inkubator mora biti specijaliziran. Odluka je pala da se ide u smjeru gaminga", rekla je tijekom predstavljanja Centra gaming industrije gradonačelnica Novske Marija Kušmiš.

"Mladi se u Novsku doseljavaju, ovdje kupuju kuće, useljavaju se u njih. U gradu se dogodilo nešto o čemu nismo mogli niti sanjati, a to je da je nakon više od 30 godina pokrenuta stanogradnja, što javna, što privatna. Veseli nas kad čujemo da je mladi par iz Splita u naselju Roždaniku kod Novske kupio kuću. Ovdje planiraju ostati, raditi, živjeti te ostvarivati svoje planove. To je utjecaj jednog projekta EU na malu sredinu kao što je Novska", dodala je Kušmiš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:24