Ključni trendovi

Graditeljstvo ima svijetlu budućnost, ali će uspjeti samo oni koji se prilagode trendovima

Veljko Nižetić napominje da većina ozbiljnijih tvrtki prati trendove, pogotovo one koji se odnose na digitalizaciju procesa

Veljko Nižetić, direktor Strabaga Hrvatska

 Bozo Radic/Cropix

U prošloj se godini globalni građevinski sektor, pogotovo onaj u najrazvijenijim zemljama, suočavao s nizom izazova poput negativnih učinaka zbog poremećaja u opskrbnom lancu, rasta stopa inflacije te dugotrajnog i sve izraženijeg nedostatka radne snage, a pogotovo kvalificirane stručne radne snage. Ipak, građevinski sektor je rastao, pokazao je otpornost i inovativnost, usvojio je nove tehnologije, preorijentirao se na održivu i zelenu gradnju, a stručnjaci stalno propagiraju prednosti arhitekture, inženjerstva i graditeljstva. Podaci Deloittea pokazuju porast od 7,4 posto ukupne građevinske potrošnje u trećem tromjesečju 2023. Reportlinker predviđa da će globalno građevinsko tržište zabilježiti rast od 17,2 posto do 2028. godine.

Rast i prilagodba

U 2024. godini u svim se analizama prognozira rast graditeljstva, ali ne samo na tržištu i obujmu nego se još više misli na rast kompetencija. Tako Kelly Barber, voditeljica segmenta upravljanja sustavima u Odjel za promet Pennsylvanije, navodi kako su jedan od najvećih građevinskih trendova i inovacija koje počinju istraživati korištenje proširene realnosti, odnosno koncepta koji spaja stvarni svijet s digitalnim sadržajem, te korištenje dronova. "Proširena realnost ima velik potencijal za prenošenje bogatih informacija koje obično ostaju u terenskom uredu. Koristeći 3D modele na terenu, timovi mogu hodati po projektima i osigurati konstruktivnost i mogućnost održavanja bez čekanja da dizajner dođe na gradilište. Ključ je besprijekorna integracija proširene realnosti s komunikacijskim procesima kako bi se održala učinkovita suradnja bez prekida veze između ureda i terena. Osim toga, bavimo se korištenjem bespilotnih letjelica za građevinsku analitiku. Postoji značajna prilika za obavljanje inspekcija temeljenih na riziku s ovom tehnologijom koja napreduje pružajući točna mjerenja i podatke", istaknula je Kelly Barber.

Hrvatski graditeljski sektor, građevinske tvrtke i građevinska struka prate svjetske trendove, kaže nam Veljko Nižetić, direktor Strabaga Hrvatska, koji napominje da je Strabag jedan od predvodnika u Hrvatskoj što se tiče praćenja novih trendova i implementacije rješenja. "Sve te trendove pratimo i digitaliziramo procese u najvećoj mogućoj mjeri. Imamo dronove na gradilištima iz čijih snimaka čitamo geodeziju, strojevi rade na bazi snimaka iz dronova, projekti su u 3D tehnologiji. Sve što je bilo moguće kod nas je kompjuterizirano i robotizirano. To je očito trend koji dolazi u budućnosti. Sada je vidljivo da se moraju uskladiti napredna rješenja različitih proizvođača strojeva i opreme. Moraju se uskladiti različite platforme raznih proizvođača", ističe Veljko Nižetić.

Nižetić napominje da većina ozbiljnijih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj prati trendove, a pogotovo one koji se odnose na digitalizaciju procesa. "Jedino tako se napreduje i postaje efikasniji, ali i usvajaju nova znanja i tehnologije. Kako je graditeljstvo radno intenzivna djelatnost a radna snaga je dugogodišnji problem, cilj nam je da što je moguće u većoj mjeri automatiziramo proizvodnju. Dva su načina koja se primjenjuju. Jedan je industrijalizacija graditeljstva. Znači da što je više moguće imamo izgradnju segmenata u tvornicama koji se potom, kao gotovi elementi, montiraju na gradilištima. Drugi smjer je potpuna digitalizacija i robotizacija strojeva, kako bi se smanjila potreba za nekvalificiranom radnom snagom te da tako smanjimo potrebu za izvođenjem poslova koje, nažalost, danas rijetko tko hoće raditi", pojašnjava Nižetić.

image

Veljko Nižetić

Zeljko Puhovski/Cropix

Pet najvažnijih trendova

U svom analitičkom članku objavljenom na osnovu analiza raznih izvješća o građevinskom tržištu MarketResearch.com je definirao pet najvažnijih trendova na građevinskom tržištu, za koje se očekuje da će potaknuti rast i inovacije u 2024. godini. Razne inovativne tehnologije revolucioniraju proces izgradnje i stvaraju značajne tržišne prilike za budućnost. Prvi izdvojeni trend odnosi se na Napredne tehnologije koje pokreću inovacije u građevinarstvu. U tom dijelu se izdvaja 3D ispis, odnosno tehnologija koja olakšava stvaranje novih dizajna sa složenim površinama uz korištenje manje materijala, smanjenje troškova rada i povećanje brzine izgradnje. Porast ulaganja u zgrade i infrastrukturu diljem svijeta stvorio je značajne izglede za rast građevinskog tržišta 3D ispisa. Zatim su tu građevinski dronovi. Daljinski upravljana zrakoplovna oprema može prikupiti točne karte istraživanja i slike iz zraka u stvarnom vremenu i otkriti potencijalne probleme koji nisu vidljivi na razini tla, kao što su oštećenja i pukotine na mostovima i visokim zgradama. Brojne su prednosti koje nude građevinski dronovi, uključujući poboljšanje točnosti u izvješćivanju, povećanje sigurnosti i smanjenje troškova te Informacijsko modeliranje zgrade. Korištenjem BIM softvera korisnici mogu generirati detaljan i precizan 3D virtualni model koji obuhvaća sve komponente i strukture zgrade.

Drugi trend je Održivost u građevinskoj industriji. Održivost je postala ključni fokus u građevinskoj industriji, potaknuta poreznim subvencijama i strožim građevinskim propisima. Širok izbor održivih materijala može se koristiti za smanjenje emisije ugljika i potrošnje prirodnih resursa - od energetski učinkovitih prozora i vrata do komponenti vodovoda i armature izrađenih od recikliranih materijala.

Treći trend je Evolucija građevinskih materijala. U potrazi za održivim i ekološki prihvatljivim rješenjima, građevinska industrija svjedoči pomaku prema alternativnim građevinskim materijalima. Na primjer, unakrsno laminirano drvo postaje sve popularnije kao održiva i lagana zamjena za tradicionalne građevinske materijale za izradu krovova, podova, zidova i stropova.

Četvrti trend je Rast montažne i modularne gradnje. Tehnike montažne i modularne gradnje sve su popularnije zbog svojih brojnih prednosti. Prebacivanjem građevinskih zadataka s gradilišta u kontrolirana tvornička okruženja, tvrtke mogu postići veću preciznost, smanjeni otpad i bržu isporuku projekta.

Peti izraženi trend je Rastuća potražnja za podovima, posebno vinilom. Globalno tržište podnih obloga također doživljava snažan rast zbog rasta stanovništva, rastuće srednje klase, industrijalizacije i razvoja infrastrukture. Iako je tržište podnih obloga spremno za snažan rast, nestabilne cijene sirovina i visoko konkurentno tržište predstavljat će stalne izazove.

image

Krizanje Čavićeve i Borongajske ulice u Zagrebu, gradilište Jamnica

Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:46