32.000 kvadrata

'Gradonačelnik mi koči velebni projekt od milijardu kuna koji bi zaposlio 600 ljudi'

royal hotels&resort Hotelijer optužuje Oparu CIRIL ZOVKO: Razočaran sam tretmanom, investitori bi bilo gdje u svijetu bili dočekani s crvenim tepihom, a kamoli da su izloženi ignoriranju Royal Resort planira se graditi na površini od 32.000 kvadrata iznad platoa Žnjan u Splitu Investitor Ciril Zovko okrivljuje gradonačelnika jer već četiri godine ne može graditi hotelski kompleks na Duilovu u Splitu, a iz Grada kažu da je za zastoj kriv stručni izrađivač Iz Oparina ureda krivnju su prebacili na stručnog izrađivača UPU-a, tvrtku Porticus
 Privatni album

Kada je prije četiri godine posljednji put sjedio s urbanistima i razrađivao viziju hotelsko-stambenog projekta na Duilovu u Splitu, investitor Ciril Zovko teško da je mogao predvidjeti kako se u iduće četiri godine neće daleko odmaknuti.

Njegova tvrtka Importane Resort u međuvremenu je promjenila ime i postala Royal Resort, promjenila se i Vlada, no presudna je za Zovka ipak bila promjena u gradonačelničkoj fotelji i kočenje projekta za kojeg glavnog krivca investitor detektira u trenutnom gradonačelniku Andru Krstuloviću Opari.

Kako su poručili iz Royal Resorta, tvrtka je još 2017. pripremila projekt sukladan urbanističkim smjernicama koje su izdale tadašnje gradske vlasti, angažirala lokalne arhitekte i uložila 10 milijuna kuna samo u njegovu pripremu.

Razočaran tretmanom

- Od trenutka dolaska novog gradonačelnika na vlast, Andre Krstulovića Opare, Importanne Grupa, usprkos brojnim pokušajima, nije uspjela uspostaviti bilo kakvu vrstu komunikacije. Razočaran sam tretmanom, investitori bi bilo gdje drugdje u svijetu bili dočekani s crvenim tepihom, a kamoli da su izloženi ovakvoj vrsti ignoriranja. Primjerice, građevinska dozvola se u Srbiji dobije u roku od mjesec dana, pa ne čudi da takve zemlje puno brže hvataju korak ekonomskog razvoja - rekao je Zovko za Jutarnji list.

Split, 210920
Nastavak Sjednice Gradskog vijeca.
Nakon uvodnog govora sjednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma jer su predstavnici vladajuce koalicije napustili sjednicu.
Na fotografiji: Andro Krstulovic Opara
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX
Andro Krstulović Opara

Njegov projekt na Duilovu, doznajemo iz ove tvrtke, vrijedan je milijardu kuna, planirano je zapošljavanje 600-tinjak djelatnika, a pretpostavka je i kako bi država i grad kroz njegovu realizaciju uprihodili 200 milijuna kuna kroz poreze i davanja. Na realizaciju projekta na području Duilova, doznajemo iz ove kompanije, odlučili su se s kupnjom zemljišta 2015. godine.

Importanne grupa od tadašnjih je gradskih vlasti 2016. dobila smjernice za pripremu arhitektonskog rješenja prema kojima je projekt izrađen, no tijekom 2018. istekao je zakonski rok za donošenje urbanističkog plana uređenja za područje Duilova, nakon čega je razvoj projekta stao, a Krstulović Opara, tvrdi Zovko, u nekoliko navrata odbio primiti investitore na razgovor nakon usmenih i pismenih zahtjeva.

Privatni album

Jutarnji list je dobio uvid u vizuale budućeg zdanja koje Royal Resort planira graditi na površini od 32.000 četvornih metara na prostoru iznad platoa Žnjan, na prirodnom klifu nepravilnog oblika te s blagim padom prema morskoj obali. Rječ je o kompleksu koji podrazumijeva stambeni, hotelski i komercijalni prostor, a s kojeg bi se trebao pružati jedan od ljepših splitskih pogleda.

Tornjevi i vile

Royal Resort ovdje je zamislio graditi hotel s pet zvjezdica s restoranom, prostorima za wellness i kongresnom dvoranom, a 250 smještajnih jedinica planirano je na 16 etaža u sklopu tornja s atraktivnim pogledom na Split.

Smještaj za goste planiran je i u sklopu nekoliko hotelskih vila zamišljenih kao depadansa hotela uz velike hortikulturne površine.

Tu je potom i stambeni dio projekta, zamišljen također u obliku tornjeva i stambenih vila.

Ti bi se tornjevi trebali nalaziti na terasama smještenima na različitim nivoima, u suterenu, prizemlju i na prvoj etaži planirani su komercijalni prostori, ostali katovi bili bi stambene namjene, a na zadnja dva smjestili bi se luksuzni penthouse stanovi. Stambene vile arhitekti su zamislili na najnižim djelovima parcele te s pogledom na splitski akvatorij, u čijim su suterenima planirani prostori za druženje te bazeni s infinity rubom.

Svaka vila imala bi površinu oko 500 četvornih metara, a u tornjevima je predviđeno 430 stanova.

Od splitske uprave smo zatražili pojašnjenja vezana uz optužbe od strane Royal Resorta, a iz Oparina ureda krivnju su prebacili na stručnog izrađivača UPU-a, tvrtku Porticus.

Izmijenjeni nacrt prijedloga

Kažu da je Split u studenom 2008. raspisao natječaj za urbanističko-arhitektonsko rješenje područja Gradskog projekta 7 Duilovo, a na temelju natječaja, posao izrade prostorno planske dokumentacije, odnosno UPU-a tog područja dobio je autorski tim Porticus + Nemico.

zagreb, 230902
ciril zovko vlasnik importanne-a
foto tomislav zoric
-zag-
Tomislav Zorić / CROPIX
Ćiril Zovko

Gradsko vijeće Splita potom je čekalo osam godina te 2016. raspisalo Odluku o izradi urbanističkog plana uređenja tog prostora za koje je stručni izrađivač, tvrtka Porticus, Nacrt prijedloga UPU-a izradila u prosincu iste godine, no na taj je nacrt potom uslijedilo nekoliko zahtjeva za izmjenama, poglavito zato što su se predložene visine nekih građevina, tvrde u splitskoj upravi, značajno razlikovale od visina predloženih u natječajnim radovima.

Naime, dok su predložene najviše visine građevina u natječaju iznosile P+5, u nacrtu UPU-a tvrtka Porticus predlaže visine nekih građevina od P+22 do P+10, pa se Porticus za rješenje problema obraća čak i Ministarstvu prostornog uređenja i graditeljstva.

Oni, tvrde u Gradu, također potvrđuju da visina građevina u UPU-u ne može odudarati od visine građevina predviđenih natječajnim rješenjem, no kako nakon takve odluke tvrtka Porticus gradskoj upravi nije dostavila izmijenjeni Nacrt prijedloga UPU-a, tvrde da on nije niti mogao biti upućen u javnu raspravu.

Privatni album

Na odgovore Grada Splita iz tvrtke Royal Resort poručili su da natječaj iz 2008. nije relevantan jer je pobjednički rad iz 2017.godine, raspisan od Krstulovića Opare, imao ucrtane nebodere visine do 17 katova.

"Investitor sigurno na projekt ne bi potrošio više od milijun eura da nije imao takve instrukcije", istaknuli su.

Opara: U Gradu ne postoji pisani zahtjev za sastanak sa mnom

Iz splitske gradske uprave osvrnuli su se i na tvrdnje iz Royal Resorta kako gradonačelnik Opara uporno odbija primiti investitora na razgovor. Rekli su kako je prethodna, kao i ova gradska vlast održala više radnih sastanaka s predstavnicima investitora tvrtke Importanne Resort te predstavnicima Porticusa, a na jednom od posljednjih sastanaka, kažu, sudjelovao je i savjetnik gradonačelnika Opare, jednako kao i izvršni koordinator Agencija za investicije i konkurentnost te predstavnik Ministarstva gospodarstva.

"U Uredu gradonačelnika ne postoji niti jedan zahtjev za službeni sastanak s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom od strane investitora. Napominjemo kako gradonačelnik Krstulović Opara ne pristaje na sastanke izvan gradske uprave, odnosno one "neslužbene", poručili su.

Projekt u brojkama

32

tisuće četvornih metara veličina je parcele iznad platoa Žnjan, na prirodnom klifu nepravilnog oblika te s blagim padom prema morskoj obali

250

soba planirano je u sklopu hotela s pet zvjezdica na šesnaest etaža, a imat će i restoran, prostore za wellness i kongresnu dvoranu za događaje

4

stambena i hotelski toranj dio su ovog velikog projekta koji Royal Resort planira izgraditi u Splitu na području Duilova

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 10:37