Rezultati istraživanja

Grijani proizvodi mogli bi pomoći u obuzdavanju ovisnosti

Od 17,6 milijuna pušača koji su u 2020. koristili proizvode IQOS, više od polovice prestalo je pušiti cigarete
 Eugene Odinokov/AFP

Većina korisnika grijanih duhanskih proizvoda (IQOS) više ne puši dokazano štetnije cigarete, što bi se moglo iskoristiti u globalnim naporima za smanjenje ovisnosti od pušenja cigareta i s time povezanih bolesti, istaknuli su stručnjaci multinacionalne kompanije Philip Morris International (PMI) na jučerašnjoj prezentaciji za medije o mogućim doprinosima duhanske industrije smanjenju troškova u zdravstvu.

- Najbolja opcija uvijek je bila i ostaje ne upotrebljavati proizvode koji sadrže duhan ili nikotin. No, za odrasle pušače koji bi inače nastavili pušiti, prelazak na grijane duhanske proizvode bolja je alternativa od nastavka pušenja - poručila je Gizelle Baker, voditeljica PMI-eva tima za epidemiološka i biostatistička istraživanja.

I grijani duhanski proizvodi, tvrdi ona, nisu bez rizika i sadrže nikotin. Ipak, upozorila je Baker, bolesti povezane s dimom uzrokovane su kroničnom izloženošću otrovnim sastojcima dima koji se emitiraju prilikom sagorijevanja duhana, što je kod uporabe IQOS proizvoda izbjegnuto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:31