Dobar prvi kvartal

Grupa Podravka ostvarila 176 milijuna eura prihoda, 13 posto više nego prošle godine

Dobit kompanije još uvijek je pod snažnim utjecajem rasta troškova sirovina, ambalaže i energenata
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Grupa Podravka u prva je tri mjeseca ove godine ostvarila 175,9 milijuna eura prihoda, što je rast od 20,2 milijuna eura, odnosno 13 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. Godine. Prihodi segmenta Prehrane iznosili su 131,7 milijuna eura. U odnosu na prva tri mjeseca prošle godine porasli su za 5,9 posto, odnosno 7,3 milijuna eura.

Najveći utjecaj na rast prihoda Podravka Grupe ostvario je Belupo, čiji su prihodi porasli za 12,9 milijuna eura i u prvom kvartalu dosegli 44,2 milijuna eura. Rastu prihoda segmenta Farmaceutike pridonio je i oporavak poslovanja na izvoznim tržištima koja su u prošloj godini bila snažno pogođena neizvjesnostima uzrokovanim agresijom na Ukrajinu.

Iz Podravke su objavili da je dobit kompanije još uvijek pod snažnim utjecajem rasta troškova sirovina, ambalaže i energenata pa je segment Prehrane ostvario pad neto dobiti za 3,6 milijuna eura. Na dobit Podravka Grupe značajno je utjecala dobit Belupa gdje je ostvarena neto dobit viša za 7,5 milijuna eura.

Neto dobit Grupe Podravka iznosila je tako 15,7 milijuna eura. U usporedbi s prvim kvartalom 2022., riječ je o porastu od 3,9 milijuna eura. Operativna dobit Podravka Grupe prije amortizacije u prva je tri mjeseca dosegla 27,3 milijuna eura, što je 4,7 milijuna eura više nego u istom razdoblju prošle godine.

- Rezultati prvog kvartala Grupe Podravka pokazuju da smo pronašli dobra rješenja za brojne izazove s kojima se i dalje suočavamo. Osobito sam zadovoljna što smo nakon intenzivnih priprema provedenih tijekom prošle godine počeli provoditi brojne aktivnosti za snažniji nastup na tržištima Zapadne Europe. Na ovaj smo način učinili još jedan bitan korak u razvoju prodaje i poslovanja na izvoznim tržištima - istaknula je Martina Dalić, predsjednica uprave Podravke.

Iz kompanije najavljuju donošenje dviju strategija: Nutritivnu i Strategiju održivog poslovanja koju će idućih dana predstaviti svim dionicima kompanije. Uz to, u prva tri mjeseca realizirali su investicije u iznosu od 12,1 milijuna eura, što je gotovo 40 posto više nego u prva tri mjeseca prošle godine.

Uprava Podravke predložila je Glavnoj skupštini, koja će se održati 17. svibnja, da se iz lanjske dobiti isplati dividenda dioničarima u iznosu od 2,65 eura po dionici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:02