‘CSG GRUPA‘ OBITELJI STRNAD

Grupa u čijem su vlasništvu slavonskobrodski ‘Đuro Đaković‘ i trećina kapitala ‘Luke Rijeka‘ najavila IPO ‘težak‘ 208 milijuna eura

Dok čekaju iskod javne ponude za ‘Luku rijeka‘ i novi krug prodaje ‘Uljanika‘, Češki industrijalci prikupljaju kapital za nove ekvizicije

Jaroslav Strnad

Češka ‘CSG Grupa‘, u čijem je vlasništvu holding ‘Đuro Đaković‘ a njihova ponuda za kupnju blizu 60 posto kapitala ‘Luke Rijeka‘ je istekla 1. lipnja, najavila je javnu ponudu obveznica (IPO) Grupe s ciljanim prihodom do 208 milijuna eura.

Prospekt ‘CSG‘-a s prijedlogom javne ponude, prema priopćenju Grupe, predan je Narodnoj banci Češke, a tamošnji mediji procjenjuju da bi se IPO mogao organizirati već u lipnju ove godine. Isti izvori procjenjuju da interes investitora za obveznice ‘CSG‘-a ne bi trebao upitan jer je kompanija, podsjećaju, uspješno sprovela već četiri javne ponude obveznica.

Predsjednik Uprave ‘CSG‘-a je Michal Strnad, sin osnivača kompanije Jaroslava Strnada. U najavi IPO-a obitelj Strnad nudi investitorima, među ostalim, ‘mogućnost stjecanja novih obveznica u zamjenu za prethodno izdane obveznice koje dospijevaju u studenom 2024..‘. Grupa svoje obveznice preporuča podsjećanjem da je iza nje uspješna poslovna godina u kojoj je prihod od prodaje dosegao milijardu eura, a EBITDA 234 milijuna eura. Raspon očekivanog prihoda od IPO, prema istome izvoru, je od 130 milijuna do spomenutih 208 milijuna eura. U objavi kompanije svi iznosi su u češkim krunama.

- Izdavanjem obveznica ‘CSG‘ želi podržati daljnji rast, nakon nedavnog ulaganja u nove akvizicije, i povećati proizvodnju u članicama Grupe – ocjenjuje najtiražniji češki dnevni list ‘Mlada Fronta Dnes‘. List podsjeća da su glavne grane ‘CSG‘-a strojogradnja, automobilska, željeznička, zrakoplovna i obrambena industrija te da su u sastavu kompanije proizvođač automobila ‘Tatra Trucks‘, proizvođač malokalibarskog streljiva ‘Fiocchi‘ i proizvođač radara ‘Retia‘. U poduzećima Grupe radi više od deset tisuća zaposlenika.

U najavi IPO-a ‘CSG‘ otkriva da su u prvom kvartalu ove godine zaključili kupnju 20 posto vlasništva u francuskom dioničkom društvu ‘Gaussin‘ koje proizvodi samovozeće transportne sustave s električnim pogonom koji crpe energiju iz vodikovih ćelija ili litij-ionskih baterija. Prva iduća kupoprodaja Grupe trebalo bi biti zaokruživanje vlasništva u ‘Luci Rijeka‘. Naime, prema spomenutoj javnoj ponudi, u srijedu, 31.svibnja istječe rok za prihvatanje ponude ‘CSG‘-a, odnosno ponude njihove tvrtke ‘Port Acquisitions‘ u čijem je vlasništvu trenutno 34,42 posto ‘Luke Rijeka‘. Česi su dionice luke intenzivno kupovali od početka ove godine od poljske kompanije ‘OT Logistics‘ u više transakcija ukupne vrijednosti 35 milijuna eura.

Za dionicu riječke luke u javnoj ponudi ‘Port Acquisition‘ nudi 8,4 eura temeljem aktualnih kretanja njezine cijene na Zagrebačkoj burzi, dok je, primjerice, nominalna cijena iste vrijednosnice 5,3 eura. Da bi ishod češke ponude za riječku luku mogao biti neizvjestan, signalizira odluka državnog Centra za restrukturiranje i prodaju, objavljena 18.svibnja, da ne prihvati spomenutu ponudu ‘Port Acquisitionsa‘. Pod kontrolom CERP-a je 25 posto kapitala ‘Luke Rijeka‘, a unutar deset najvećih dioničara je i više mirovinskih fondova. Da su svi manjinski dioničari riječke luke prihvatili ponudu ‘Port Acquisitionsa‘, češki ulagač bi za kupnju njihovih dionica morao izdvojiti 74,2 milijuna eura.

Ni namjera obitelji Strnad da kupi ‘Uljanik 1856 Brodogradnju‘, tvrtku na koju je država nakon poslovne propasti pulskog ‘Uljanika‘ prenijela tradiciju brodogradnje u Puli, ne ide glatko. Vlada jesenas nije prihvatila ponudu tvrtke ‘CE Industries‘ u zajedničkom vlasništvu Jaroslava Strnada i Renea Matere, da im država u izravnoj pogodbi proda većinsko vlasništvo u ‘Uljanik Brodogradnji 1856‘ za 155 milijuna kuna. Od tada se na Trgovačkom sudu u Pazinu odvijaju javna nadmetanja za prodaju državnog vlasništva u ‘Uljanik Brodogradnji 1856‘ na koja se, zasad, nitko ne javlja.

U ‘Đuri Đakoviću‘ je ‘CE Industries‘ vlasnički prisutan od 2021., ali je na stjecanje kontrolnog većinskog paketa u slavonskobrodskom holdingu morao pričekati zbog programa restrukturiranja kojeg je holding prolazio uz financijsku potporu Vlade i ‘monitoring‘ Europske komisije. Tijekom 2021. Vlada je financijsku situaciju ‘Đure Đakovića‘ stabilizirala s 300 milijuna kuna.

Slavonskobrodski holding pretprošlu je poslovnu godinu okončao s gubitkom od 109 milijuna kuna, zabilježivši pad prihoda u odnosu na 2020. od 44 milijuna kuna. Procijenjeno je da bez financijske injekcije države i ulaska strateškog partnera, ‘Đuro Đaković‘ kao holding koji vlasnički kontrolira tvrtke ‘Specijalna vozila‘, ‘Strojna obrada‘ ‘Energetika i infrastruktura‘ i ‘Industrijska rješenja‘, ne bi preživio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:01