KORAK U DOBROM SMJERU

GSK omogućio proizvodnju generičkog lijeka za prevenciju HIV-a u siromašnim zemljama

Epidemija HIV-a i AIDS-a u Africi na kraju prošlog i početku ovog stoljeća odnijela je milijune ljudskih života, a lijekovi koji su se naveliko koristili u bogatim zemljama bili su nedostupni

Ilustrativna fotografija

 Thomas Lohnes/Afp/Profimedia

Britanski farmaceutski div GlaxoSmithKleine (GSK) potpisao je ugovore s tri kompanije koji će im omogućiti proizvodnju jeftinijih, generičkih verzija lijeka za prevenciju HIV-a za zemlje s nižim prihodima.

Američki regulator odobrio je cabotegravir krajem 2021. godine, a GSK je prošlog srpnja sa zdravstvenom organizacijom Medicines Patent Pool najavio program koji bi siromašnim zemljama trebao u puno kraćem roku osigurati pristup novim lijekovima za HIV.

Epidemija HIV-a i AIDS-a u Africi na kraju prošlog i početku ovog stoljeća odnijela je milijune ljudskih života, a lijekovi koji su se naveliko koristili u bogatim zemljama bili su nedostupni.

GSK je prošle godine priopćio da bi novi program zemljama s nižim prihodima mogao osigurati pristup generičkim verzijama njegovog lijeka od 2026. godine.

U srijedu ViiV Healthcare, GSK-ov odjel za lijekove za HIV, priopćio je da je izdao licence tvrtkama Aurobindo, Cipla i Viatris, koji će proizvoditi generičke verzije cabotegravira, dodavši da se time odrekao prava na intelektualno vlasništvo.

Generičke kopije GSK-ovog lijeka isporučivat će se u 90 zemalja nakon što ih odobre nadležni regulatori, istaknuli su.

Indijski proizvođač lijekova Cipla proizvodit će lijek u Indiji i planira proizvodnju i u Južnoj Africi koja pokušava razviti vlastitu farmaceutsu industriju kako bi zadovoljila potrebe kontinenta i smanjila ovisnost o uvozu.

Antiretrovirusna predekspozicijska profilaksa (PrEP) smanjuje rizik od zaraze osoba negativnih na HIV i donedavno je bila dostupna samo u obliku tableta. GSK je razvio prvu verziju lijeka koji se u organizam unosi injekcijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:37