izmjene

Hanfa će zbog brexita iz registara izbrisati više od 800 reguliranih subjekata

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske od 1. siječnja 2021. godine se smatra trećom zemljom u odnosu na države članice EU-a
 Kenzo Tribouillard/AFP

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) od 1. siječnja 2021. godine se smatra trećom zemljom u odnosu na države članice EU-a. Zbog toga će doći do izmjene u Hanfinim registrima u vezi s pružateljima financijskih usluga iz UK i Gibraltara, priopćeno je u utorak.

Hanfa će 1. siječnja 2021. obrisati iz svojih registara preko 800 upisanih reguliranih subjekata sa sjedištem u UK-u i Gibraltaru, a koji su do tada bili ovlašteni pružati usluge ili obavljati aktivnosti u Republici Hrvatskoj temeljem EU putovnice, kao i 57 alternativnih investicijskih fondova koji su bili notificirani za marketing u RH. Riječ je o: 167 društva iz UK-a te tri iz Gibraltara notificirana za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti; 59 društva za upravljanje fondovima iz EU; 110 društava za (re)osiguranje iz UK i podružnica EU društava za (re)osiguranje u UK, pet društava za (re)osiguranje iz Gibraltara i podružnica EU društava za (re)osiguranje u Gibraltaru, 464 distributera osiguranja iz UK te 1 distributer osiguranja iz Gibraltara.

Kako se navodi u priopćenju, pružatelji financijskih usluga iz druge države članice Europske Unije mogu na području Republike Hrvatske (RH) svoje usluge pružati na temelju odobrenja nadležnog regulatora država članica EU (tzv. „passporting“, putovnica) izravno ili preko podružnice. Hrvatski pružatelji usluga također mogu pod istim uvjetima poslovati u drugim državama članicama EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:24