povlaštene informacije

Hanfa pokreće prekršajni postupak protiv Dalekovoda

Dalekovod je prekršio obveze propisane EU-ovom uredbom o zlouporabi tržišta kapitala
Upravna zgrada Dalekovoda
 Srdjan Vrancic/Cropix

Hanfa je u petak izvijestila da će pokrenuti prekršajni postupak protiv Dalekovoda, jer ta tvrtka nije objavila povlaštene informacije o zaprimanju iskaza interesa za sudjelovanjem u financijskom restrukturiranju te da je odlučila voditi pregovore s jednim od ponuditelja.

Rješenje o pokretanju prekršajnog postupka donijelo je Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na jučerašnjoj sjednici, a kako je njime utvrđeno Dalekovod je prekršio obveze propisane EU-ovom uredbom o zlouporabi tržišta kapitala.

"Dalekovod nije javno objavio povlaštene informacije da je zaprimio iskaze interesa za sudjelovanjem u financijskom restrukturiranju društva i da je odlučio voditi pregovore s jednim od ponuditelja koji su iskazali interes za sudjelovanjem u restrukturiranju u kojem bi sudjelovao i najveći vjerovnik Dalekovoda. Na temelju utvrđenih nezakonitosti, Hanfa će pokrenuti prekršajni postupak", priopćili su iz Hanfe.

Kako su dodatno pojasnili, u postupku posrednog nadzora Hanfa je utvrđivala tijek i način postupanja Dalekovoda od 4. veljače do 21. svibnja 2021. te utvrdila da spomenute informacije o financijskom restrukturiranju predstavljaju povlaštene informacije koje bi ulagatelji vjerojatno iskoristili prilikom donošenja odluke o ulaganju u dionicu društva.

"Uredba o zlouporabi tržišta propisuje da izdavatelj obavješćuje javnost što je prije moguće o povlaštenim informacijama te osigurava da se one objavljuju na način koji omogućuje javnosti brz pristup tim informacijama te njihovu potpunu, točnu i pravovremenu procjenu", rekli su iz Hanfe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:17