INVESTICIJA OD 11 MIL. KN

HEP kod Vrlike pustio u rad petu sunčanu elektranu: Cilj je do 2030. u solaru imati najmanje 350 MW

Očekivana godišnja proizvodnja od oko 2,9 GWh bit će dovoljna za zadovoljavanje potrošnje oko tisuću kućanstava

Sunčana elektrana Kosore Jug

 HEP

U prosincu 2021. Hrvatska elektroprivreda je u rad pustila petu po redu veliku neintegriranu (samostojeću) sunčanu elektranu. Riječ je o sunčanoj elektrani Kosore Jug priključne snage 2,1 MW, izgrađenoj na južnom dijelu Radne zone Kosore na području grada Vrlike. U elektranu je na površini od 2,6 hektara ugrađeno gotovo 5.500 fotonaponskih modula. Očekivana godišnja proizvodnja od oko 2,9 GWh bit će dovoljna za zadovoljavanje potrošnje oko tisuću kućanstava. HEP je u ovu elektranu investirao oko 11 milijuna kuna.

Prva sunčana elektrana u portfelju HEP-a je Kaštelir, snage 1 MW, koju je HEP u pogonu preuzeo 2019. godine. Elektrana je smještena na lokaciji Sabadin na području općine Kaštelir-Labinci u Istri. Godišnja proizvodnja SE Kaštelir iznosi 1,4 do 1,5 GWh električne energije. To je jedina HEP-ova sunčana elektrana u statusu povlaštenog proizvođača sa zajamčenom otkupnom cijenom. Na istoj je lokaciji 2021. godine izgrađena i puštena u rad i druga faza SE Kaštelir. Elektrana snage 2 MW godišnje će proizvoditi oko 2,9 GWh električne energije. Vrijednost investicije iznosila je 15 milijuna kuna. U Istri je od prošle godine u pogonu i Sunčana elektrana Marići snage 1 MW. Elektrana je izgrađena na području općine Žminj, a godišnje će proizvoditi oko 1,2 GWh električne energije. Vrijednost investicije iznosila je 9 milijuna kuna. Kao i u Kašteliru, i u ovu elektranu ugrađeni su Solvisovi fotonaponski moduli. U planu je proširenje elektrane za dodatna 2 MW.

Do sada najveća HEP-ova sunčana elektrana izgrađena je u suradnji s tvrtkom Končar na otoku Visu, a u pogon je ušla 2020. godine te je u 2021. godini proizvela 4,6 GWh električne energije. Priključna snaga SE Vis je 3,5 MW, a smještena je na brdu Griževa glavica u blizini naselja Žena Glava. Izgradnjom sunčane elektrane, otok Vis dobio je vlastiti izvor obnovljive energije i veću sigurnost opskrbe električnom energijom. Vrijednost investicije iznosila je 31,3 milijuna kuna. U tijeku je postavljanje baterijskog spremnika uz sunčanu elektranu. Baterijski spremnik snage 1 MW i kapaciteta 1,44 MWh koristit će se za pružanje usluga uravnoteženja elektroenergetskog sustava te u svrhu očuvanja stabilnosti mreže na otoku.

Sve navedene elektrane dio su HEP-ova plana da do 2030. godine u sunčanim elektranama ima 350 MW instalirane proizvodne snage, a jednako toliko i u vjetroelektranama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 22:45