Sedmi susret kupaca

HEP Opskrba potiče mlade inovatore i njihove patente, kao što su Solvis, Vectrino, STEMI

Danas su glavne teme inovacije i digitalizacija, naglasila je direktorica Tina Jakša
7. Susret kupaca HEP Opskrbe u Zagrebu
 HEP

O inovacijama, novim tehnologijama, obnovljivim izvorima energije, kretanjima na tržištu električne energije te drugim trendovima u energetskom sektoru, i ove se godine raspravljalo na već tradicionalnom sedmom Susretu kupaca HEP Opskrbe u Splitu, Osijeku, Opatiji i Zagrebu.

- Danas su glavne teme inovacije i transformacija s posebnim naglaskom na dekarbonizaciju, decentralizaciju, digitalizaciju, kojoj posvećujemo posebnu pozornost. Bez digitalizacije neće biti moguća aktivnija uloga krajnjih kupaca na tržištu – naglasila je u svom kratkom govoru Tina Jakaša, direktorica HEP Opskrbe.

Osvrnula se i na usluge i proizvode tvrtke, kao što su HEPI Trader, koji kupcima omogućuje samostalno upravljanje nabavom električne energije, praćenje trendova i uspoređivanje cijena na tržištu; HEPI Partner, koji kupcima omogućavaju niz pogodnosti i uštede u potrošnji struje; HEPI Asistencija, koja nudi pomoć u kući i na cesti, a razvijena je u suradnji s Orixom te HEPI Solar, koji će omogućiti bržu ugradnju solarnih panela, nakon što se uredi zakonodavni okvir.

Novi poslovni modeli

HEP je na pragu novih tehnoloških rješenja, istaknuo je Tomislav Ćorak, principal u Boston Consulting grupi, održavši prezentaciju na temu distributivni energetskih sektor (DER), trendovi i novi poslovnim modelima. Pojasnio je pritom da DER podrazumijeva sve ono što se u kući ili tvrtki skriva iza brojila te da tehnologije koje stoje iza toga podrazumijevaju baterije, solarne panele, kogeneracije i slično, zbog čega se pojavljuju i novi poslovni modeli. Potražnja krajnjih kupaca, napomenuo je Ćorić, potiče rast DER-a.

Kupci HEP Opskrbe mogli se upoznati s inovativnim proizvodima ne samo HEP Opskrbe, već i s drugim takvim proizvodima startupova i mladih inovatora. Među izlagačima je bio Solvis, hrvatski proizvođač fotonaponskih modula, zatim Newton Technologies Adria, koji pretvara govor u tekst u realnom vremenu, Vectrino snima građevine iz zraka i pod vodom, dok STEMI, edukacijski proizvod, djecu uči programiranju i elektronici kroz aplikaciju i izgradnju robota. Nadalje, Peekator je prisutnima pokazao kako iskoristiti tehnologiju za 'mistery shopping', a Foodin, kuhinjski asistent, kako pametno kupovati prehrambene proizvode preko aplikacije. Izlagač Grow city – EcoBox je predstavio samoodrživi mobilni sustav za uzgoj hrane,Genus, stroj za sortiranje graha, pokazao kako sortirati grah, uz pomoć umjetne inteligencije, a Udruga slijepih iz Zagreba predstavila je ručno rađene sapune s točkicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:44