NIŠTA OD REKORDA

Hladan tuš u Istri nakon objave turističkih brojki, ne pamti se kada se ovo dogodilo!

U špici sezone u Istri su ove godine podbacili Nijemci, najznačajnije emitivno tržište, koji dosad imaju čak deset posto manje noćenja nego lani

Nevrijeme u Poreču

 Alen Vrhovec/

Sve velike istarske turističke destinacije, osim Umaga, trenutačno su u minusu, a čak je deset posto manje noćenja njemačkih gostiju u Istri. Turistički su to podaci Turističke zajednice Istre do 20. kolovoza. Oni kažu da je lanjski turistički kolovoz u Istri do 20. u mjesecu bilježio nešto bolje rezultate nego ove godine.

Naime, prema posljednjim statistikama Turističke zajednice Istarske županije, Istra je u dosadašnjem dijelu kolovoza zabilježila dva posto manje noćenja (5,8 milijuna) i jedan posto manje dolazaka (789 tisuća). Rovinj ima četiri posto manje noćenja, Medulin čak sedam, Poreč dva, Pula je na razini prošle godine. Umag je u plusu za tri posto. Hoteli i privatni smještaj i kampovi na istoj su razini. Svi redom imaju manjak noćenja dva posto.

U špici sezone u Istri su ove godine podbacili Nijemci, najznačajnije emitivno tržište, koji dosad imaju čak deset posto manje noćenja nego lani. U minusu od osam posto je Nizozemska, dva posto Italija, jedan posto Češka. S druge strane, pet posto je više noćenja Austrijanaca i šest posto više Slovenaca. Ugodno su iznenadili Poljaci, s porastom noćenja od 17 posto, i Mađari s porastom od 25 posto. Dosta je i rumunjskih turista, koji su u Istri zabilježili čak 42 posto više noćenja nego lani.

Nema rekorda

Teško se sjetiti kolovoza koji nije bio rekordan i kojemu brojke nisu rasle, pa makar i jedan posto. A još se teže sjetiti kada su Nijemci bili u kolovozu u minusu. No, ova je godina, svi će turistički djelatnici reći, u Istri drugačija.

- Sezona je dobra, ali nije rekordna. Kolovoz nije na razini lanjskoga zbog više razloga. Prvi razlog je taj što su za vrijeme epidemije dolazili gosti s akumuliranim kapitalom i htjeli su trošiti. Ove godine otvorila su se i neka druga tržišta, i očekivano, gosti su se raspršili. Kriva je i konverzija kune u euro, skuplje cijene. No, taj mali pad nije ništa drastično. Zato se ne bih upuštao u neke crne prognoze. A osim toga, imamo odlične najave posezone. A i to su brojke koje smo planirali, kaže nam direktor turističke zajednice Poreča Nenad Velenik. Ističe da će, pak, s druge strane, prihodi biti puno bolji nego lani, baš zato što su se podigle cijene koje su vjerojatno također kumovale nešto manjim brojkama u kolovozu, kada su cijene smještaja najviše. No, baš zbog tih cijena, dio gostiju sigurno se odlučio provesti ljetovanje negdje drugdje.

- Tu je najlošije prošao privatni smještaj, jer nije poput hotelskog sustava brzo reagirao na cijene i situaciju na tržištu. Oni su najranjivija skupina, i vrlo se teško korigiraju cijene koje jednom postave. Ponuda je takva da potražnja to ne "pije", a posebno ne potražnja s nama glavnog, njemačkog emitivnog tržišta. Svi su se zaigrali s cijenama, i sada je ovo sukus svega, zaključio je Velenik, koji se ne sjeća kada je kolovoz u Poreču bio u minusu. Ističe da je ova sezona atipična, te kako ni druga neće biti drugačija.

Raspršili se

Njegova kolegica iz Pule Sanja Cinkopan Korotaj kaže nam, pak, kako je očekivano bilo da će se dio njemačkih turista nakon epidemije vratiti u neke druge destinacije.

- Njemačka je u padu jer je bila u porastu i 2021. i 2022., kada je veći dio gostiju dolazio jer smo bili blizu i sigurni. Normalno je da se sada to tržište malo raspršilo. No taj pad, barem u Puli, nije dramatičan. Sa svih ostalih tržišta bilježimo poraste, i vjerujem da ćemo na kraju imati jako dobru sezonu, kazala nam je Cinkopan Korotaj.

No, ti podaci za kolovoz još uvijek nisu smanjili ukupni turistički promet Istre, koji je bio odličan do kraja srpnja. Promatrajući dolaske od početka godine pa sve do 20. kolovoza, u Istri je i dalje bilo četiri posto više turista nego lani (3,5 milijuna), koji su ostvarili dva posto više noćenja (21,6 milijuna). Prednost dobre predsezone još je vidljiva, a vidjet će se kakva će biti posezona. Boris Žgomba iz Udruge putničkih agencija pri HGK kaže da je buking i dalje usporeniji u odnosu na lani, kao što je i dosad bio slučaj.

- Cijelo vrijeme govorim da će sezona biti dobra, ali kako neće biti izvrsna kao lanjska. Treba pričekati kraj kolovoza za detaljnije analize, no za posezonu buking je i dalje usporeniji. Što će biti do kraja, vidjet ćemo, kazao je.

Kada govorimo o rezultatima na razini čitave Hrvatske, od početka godine do 20. kolovoza, ostvareno je gotovo 15 milijuna dolazaka i 78,6 milijuna noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast prometa od osam posto u dolascima i dva posto u noćenjima. Najviše su noćenja, prema podacima Hrvatske turističke zajednice, ostvarili gosti s tržišta Njemačke (16 milijuna noćenja), Hrvatske (9,6 milijuna noćenja), Slovenije (8,4 milijuna noćenja), Austrije (5,9 milijuna noćenja) i Poljske (5 milijuna noćenja).

U tim kumulativnim rezultatima sve su jadranske županije još uvijek u plusu. U dosadašnjem dijelu kolovoza ostvareno je 3,2 milijuna dolazaka i 21,6 milijuna noćenja, što u odnosu na lani predstavlja izjednačenje rezultata u dolascima i noćenjima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:42