POVEĆANJE CIJENA

Hoće li kava sada postati luksuz? Ugostitelji u Zagrebu najavljuju poskupljenje od 150 posto

U trgovinama je već sada itekako vidljiv rast cijena većine proizvoda

Ilustracija

 Damir Krajač/CROPIX

Kako izbjeći povećanje cijena - pitanje je koje se sve više nameće s približavanjem uvođenja eura. Stoga su nužni mehanizmi za praćenje cijena - poput njihova dvostrukog iskazivanja, a, u konačnici, i takozvanih crnih lista. Vlada od njih ne odustaje - namjerava prokazati sve one koji su odlučili neopravdano dodatno zaraditi.

Koliko će poskupjeti šalica kave zbog uvođenja eura i zaokruživanja cijena, još je prerano nagađati. Jer i prije toga ugostitelji će, kažu, dizati cijene zbog poskupljenja energije i sirovina.

- Ove godine očekujemo rast svih cijena zbog energenata koji su porasli, što plina, što struje, što već sada najavljenog poskupljenja kave od 150 posto. Hoće li kava sada postati luksuz? To je pitanje koje se postavlja. Uvođenje eura će isto rezultirati jednim određenim poskupljenjem, rekao je HRT-u Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Grada Zagreba pri HOK-u.

I prije uvođenja eura znatnije će poskupjeti frizerske i kozmetičke usluge. No sama konverzija ne bi trebala izazvati prevelik porast cijena.

- Tu neće biti nekih problema u smislu preračunavanja cijena, ali će to biti vjerojatno neko zaokruživanje, čisto zbog jednostavnijeg baratanja tim eurima, rekla je Antonija Tretinjak iz Ceha kozmetičara i pedikera pri HOK-u.

U trgovinama je već sada itekako vidljiv rast cijena većine proizvoda. U Mostu smatraju da Vlada ne smije odustati od objavljivanja crne liste trgovaca koji zbog konverzije budu neopravdano povećavali cijene.

- Ono što mi tražimo je da ta mjera objavljivanja liste onih koji neopravdano podižu cijene svakako bude dio ovog prelaska kune u euro. Isto tako želimo otvoriti pitanje je li ovo trenutak za uvođenje eura, rekao je Nikola Grmoja iz Mosta.

Prednosti uvođenja eura višestruke su, kaže ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, a crna lista bit će jedan od načina sprečavanja neopravdanog poskupljenja.

- Ideja je da oni koji bez ikakvog razloga i uporišta mijenjaju cijene i iskorištavaju vrijeme i proces konverzije za jednokratnu dobit trebaju biti uočeni, kako od strane potrošača, tako i institucija. Ono što ćemo raditi u narednim mjesecima je da se to dogodi i da takvi budu prokazani, rekao je Ćorić.

Najbolji način sprečavanja neopravdanog poskupljenja jest planirano dvostruko iskazivanje cijena nekoliko mjeseci prije uvođenja eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:55