PRIPREMITE SE

Hoće li nas 1.1. dočekati kartični kaos? Ljudi se nepotrebno gužvaju ispred bankomata vlastitih banaka

Novac će se moći podizati u kunama i eurima bez naknade, na svim bankomatima svih BANAKA, do 15. siječnja 2023
 Damir Krajac/Cropix

- Dana 1. siječnja 2023. godine. kunski tekući račun postat će tekući račun u eurima - piše u obavijet Zagrebačke banke koju je poslala svojim korisnicima povodom ulaska Hrvatske u eurozonu prvim danom nove godine. Nastavljaju kako će se iznos u kunama automatski preračunati u eure primjenom fiksnog tečaja konverzije (1 euro=7,53450 kuna) i bez naknade. Iznos koji će im ostati na računu u eurima, korisnici mogu vidjeti na aplikacijama za online bankarstvo.

Novac će se moći podizati u kunama i eurima bez naknade, na svim bankomatima svih BANAKA, do 15. siječnja 2023. godine (zato je nepotrebno se gužvati ispred bankomata vlastitih banaka). Isplaćivat će se u novčanicama od 10, 20 i 50 eura, a zamjena valuta bez naknade moguća je u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti do 31. prosinca nadolazeće godine. Dulje će biti omogućena u HNB-u. Tamo će se novčanice kuna za eure moći promijeniti bez vremenskog ograničenja, dok će se kovanice moći do zadnjeg dana 2025. godine.

Bez naknade će se u euro pretvoriti i: svi limiti po debitnim i kreditnim karticama, sve rate obročne otplate po debitnim i kreditnim karticama, svi troškovi koji dospijevaju na naplatu prije 1. siječnja 2023. i sve naknade za korištenje kartica.

Devizni računi u Zagrebačkoj banci će postati multivalutni i klijenti će na njima moći imati položene i valute koje nisu euri. Primanja u eurima nastavit će se dobivati na isti račun kao i do sada.

Iz ZABA-e su upozorili svoje klijente kako zbog tehničke prilagodbe neće moći podići novac s bankomata od Stare godine u 22.55 do noćnih sati Nove godine. U tom vremenu neće raditi ni internet bankarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:12