četiri najbolja tima

Holcim nagradio ideje zaposlenika

Osim nagrađenih ideja, Holcim će raditi i na nekim drugim akcijama, kao što su sustav evidencije vanjskih izvođača radova ili uređaj za praćenje radnika koji radi sam kako bi se dobila automatska informacija u slučaju problema ili nesreće
Damir Brenčić, Bruno Dobrić i Vlado Franković. Tim Holcimovih zaposlenika koji su osvojili prvu nagradu
 Holcim

Svake godine u tvornicama LafargeHolcim Grupe u 70 zemalja svijeta održavaju se Dani zdravlja i sigurnosti. Uvijek ih obilježava jedna tema, a krajem prošle godine tema je bila ostvarenje dobrih praksi. U Holcimu u Hrvatskoj posebna pozornost se daje kulturi zdravlja i sigurnosti na radu te se provodi intenzivno već više od 15 godina. Iz Holcim Hrvatska napominju da još uvijek postoje akcije i mogućnosti za poboljšanja. Dobre prakse su akcije koje su osmislili zaposlenici LafargeHolcim Grupe i ostvarili u svom svakodnevnom radu kako bi unaprijedili zdravlje i sigurnost svojih radnih mjesta. Opisi tih akcija objavljuju se na zajedničkoj internoj platformi kako bi se primijenilo u ostalim tvornicama. Kako bi dodatno potaknuli zaposlenike da ostvare svoje ideje ili ideje preuzete s te platforme, Holcim u Hrvatskoj je postavio nagradni fond od 24.000 kuna. Nagradu su podijelila četiri najbolja tima, ukupno 11 Holcimovih zaposlenika.

„Nula ozljeda možemo postići uz dobre ideje. I važan uvjet da te ideje ne ostanu samo izgovorene ili zapisane, jer ideje donose rezultat samo ako se pretvore u akciju. Upravo smo zbog toga tijekom Dana zdravlja i sigurnosti radili na ostvarenju dobrih praksi. Pozvali smo zaposlenike da predlažu ideje za svoje radne procese, a sve prijavljene sudjelovale su u izboru za nagradu.“, rekla je Nedeljka Stanić Gulam, Holcimova stručnjakinja zaštite na radu za agregate i betone.

Svaku predloženu ideju zaposlenici su objasnili kroz tri kriterija. Trebalo je objasniti koji je doprinos ideje, u kojoj mjeri ideja smanjuje rizik na radnom mjestu i koji broj ljudi će imati koristi od implementacije. Zatim je trebalo navesti koliko je vremena i koji trošak potreban za implementaciju te ideje. Najbolje ideje glasanjem su odabrali članovi Holcimovog Odbora zaštite na radu.

„Prvu nagradu, svaki po 2.000 kuna, dobili su zaposlenici koji su predložili i proveli spuštanje rasvjete u mehaničkoj radioni što osigurava jednostavnije i sigurnije održavanje. Drugu nagradu, svaki po 1.000 kuna dobili su zaposlenici koji su osmislili, izradili i instalirali zaštitna vrata uz mlin cementa koja direktno sprječavaju mogućnost nastanka teških ozljeda na radu. Ugradnja tzv. bijelog zvukaza vožnju unatrag umjesto standardnog signala na mobilnoj opremi - čime se stvara ugodniji zvučni efekt za okolinu, prema glasovima je osvojila treće mjesto, a svaki zaposlenik u timu je za tu inicijativu dobio po 750 kuna. Osim prve tri spomenute nagrade, odlučeno je dodatno nagraditi i zaposlenike iz odjela elektro održavanja koji su dodatnim elektro instalacijama poboljšali i pojednostavnili pomicanje ventilatora za hlađenje plašta peći, pa je i ta aktivnost s obzirom na kriterije utrošenog vremena, troška izrade i velikog utjecaja na poboljšanje sigurnosti nagrađena sa po 500 kuna za svakog člana tima.“, objasnio je Sebastian Milotić, Holcimov stručnjak za zaštitu na radu u segmentu cementa.

Osim nagrađenih ideja, Holcim će raditi i na nekim drugim akcijama, kao što su sustav evidencije vanjskih izvođača radova ili uređaj za praćenje radnika koji radi sam kako bi se dobila automatska informacija u slučaju problema ili nesreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:36