platne transakcije

HPB uvodi instant plaćanja na broj mobitela ili e-mail

Hrvatska poštanska banka na digitalnim je kanalima ponudila uslugu trenutnog provođenja platnih transakcija, 24 sata dnevno

Izvršavanje platnih naloga uz trenutni prijenos sredstava na račun primatelja za klijente Hrvatske poštanske banke od 29. listopada 2020. bit će moguće.

Naime, tog dana s radom počinje NKSInst, novi platni sustav u Republici Hrvatskoj, koji je razvila Fina, a Hrvatska narodna banka odobrila rad čime ulazimo u novo doba razvoja modernih usluga plaćanja.

HPB je među prvim bankama u Hrvatskoj pristupila novoj shemi za instant plaćanja u kunama te svojim klijentima ponudila uslugu provođenja platnih transakcija u gotovo realnom vremenu, najduže 10 sekundi, kontinuirano dostupnu 24/7/365. Brzina transakcije i stalna dostupnost, uz kao i uvijek maksimalnu sigurnost, upravo su glavne prednosti novog platnog sustava u usporedbi sa standardnim plaćanjima. Da bi nalog zadovoljio preduvjete za instant plaćanje mora biti u kunama, maksimalnog iznosa do 100.000 kuna te zadan prema banci koja je također pristupila instant shemi, priopćili su iz HPB-a.

Instant plaćanja namijenjena su fizičkim osobama i poslovnim subjektima, a pristup usluzi omogućen im je putem digitalnih kanala HPB-a, mHPB i internetskog bankarstva. HPB u novom platnom sustavu sudjeluje i u svojstvu banke primatelja i banke platitelja.

Osim plaćanja na IBAN, nalozi će se uskoro moći zadavati prema dodatnim identifikatorima kao što su OIB, broj mobitela i e-mail adresa, koje će korisnik prethodno registrirati u Registru Posrednih Identifikatora Računa (RPIR). Korisnicima će za ove opcije biti omogućena jednostavna registracija na mHPB-u te plaćanje u nekoliko klikova na određeni broj mobitela iz imenika ili upisujući e-mail odnosno OIB umjesto IBAN-a primatelja. Nalozi zadani na ovaj način moći će se provesti i redovnim i instant plaćanjem.

Prvi sudionici NKSInst platnog sustava osim HPB-a su Partner banka i PBZ, a Hrvatska narodna banka je priopćila kako podržava razvoj modernih platnih usluga te očekuje da će i ostale banke tijekom 2021. svojim klijentima omogućiti međubankovna instant plaćanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:03