ZEZNULI SMO KRIZU

Hrvati izdominirali na slovenskim skijalištima u veljači, ostvarili gotovo 100 tisuća noćenja

Oko 22 posto svih stranih gostiju došlo je iz Hrvatske, a slijede gosti iz Austrije i Srbije

Bajkoviti prizori iz Kranjske Gore poput ovog zacijelo su privukli brojne Hrvate

 /Shutterstock

Hrvatski građani u veljači ove godine ostvarili su u slovenskim skijalištima i odmaralištima 99 400 noćenja ostavivši iza sebe sve druge strane goste u deželi poput Talijana, Austrijanaca i Mađara, objavio je slovenski državni Statistički ured (Surs).

- Oko 22 posto svih stranih gostiju došlo je iz Hrvatske, najčešće se radilo o noćenjima u općini Kranjska Gora uz međugodišnji rast od 5 posto više noćenja na razini države nego godinu prije. Turisti iz Italije pridonijeli su 50 400 noćenja, ili za 8 posto više nego prethodne godine, najviše u općini Ljubljana. Oko deset posto stranih noćenja ostvarili su turisti iz Austrije i Srbije. Slijede ih turisti iz Njemačke, Mađarske i Češke - izvjestio je Surs. Ukupno je, prema istome izvoru, u Sloveniji u veljači zabilježeno oko 451 tisuću noćenja stranih turista uz međugodišnji rast od šest posto. Time je nastavljen prošle godine započeti oporavak slovenske turističke ponude kada je rast noćenja, u odnosu na veljaču 2022., iznosio 14 posto.

Budući su naši građani za svoje odredište većinom odabirali Kranjsku Goru, ta je općina bila druga po posjećenosti stranih gostiju, odmah iza Ljubljane, a ispred Maribora. Kada se podacima Sursa za veljaču, dodaju istovrsni podaci za siječanj, Hrvati su ponovo uvjerljivo prvi po noćenjima s ukupnom brojkom od oko 208 tisuća.

Slovenija godišnje bilježi oko 1,6 milijuna noćenja stranih državljana, a u 2023. najveći broj ih je stigao iz Hrvatske. Opet su Talijani na drugome mjestu, a na trećem su gosti iz Srbije.

Slovenska skijališta i odmarališta u veljači su gotovo podjednako prihodovala od stranaca i domaćih turista kojih je bilo oko 47 posto. Od značaja je i podatak da su ukupna noćenja u susjednoj državi većinom zabilježena u hotelima (55 posto), a ostalo otpada na apartmane i privatni smještaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 15:45