zagrebačka burza

‘Hrvati ne percipiraju burzu kao mjesto za štednju‘

Nakon prodaje Leda pozornost investitora privukla su izdanja iz prehrambenog sektora
Danijel Delač, šef trgovanja u InterCapitalu

Među hrvatskim tzv. blue chip dionicama najveći su povrat ostvarile u prvom tromjesečju kompanije koje su se vrlo dobro nosile s pandemijom, kao što su Končar (+17,2%), Atlantic Grupa (+14,2%) te Podravka (+13,4%), kaže Danijel Delač iz InterCapitala.

Pozornost investitora pri samom kraju kvartala privukla su, napominje, izdanja iz prehrambenog sektora, koja su zabilježila vrlo solidan rast cijena, posebno nakon što je objavljena prodaja Leda. S druge strane, među kompanijama koje su bile značajnije pogođene pandemijom, a zabilježile su dobar kvartal na Burzi, ističe AD Plastik s povratom od +13,4 posto. Delač ipak naglašava da je likvidnost trgovanja na domaćoj burzi bila skromna.

- To potvrđuje da Hrvati ne pridaju dovoljno pozornosti dugoročnoj štednji kroz najkvalitetnije domaće dionice, niti Burzu dovoljno percipiraju kao mjesto za dugoročno ulaganje, odnosno štednju - dodaje.

Na pitanje kako su se ponašali novi instrumenti na Zagrebačkoj burzi, ETF-ovi na najbolje hrvatske i slovenske dionice, kojima upravlja InterCapital Asset Management, odgovara da je ETF na slovenski indeks obrnuo polovicu svoje tržišne kapitalizacije, a ETF na hrvatski indeks obrnuo je trećinu. Oba su ostvarila visok povrat. Navodi tako da je 7SLO ETF imao povrat od čak 10,4 posto, a 7CRO ETF od 7,6 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 00:43