MALOPRODAJA SLAVI

Hrvati troše sve više: Brojke su porasle i u odnosu na prethodni mjesec, i u odnosu na isti mjesec lani

Promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 4,4 posto

Ilustrativna fotografija trgovine mješovite robe

 Mavric Pivk/Delo/Cropix

U Hrvatskoj je u rujnu potrošnja u maloprodaji porasla šesti mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to po najvećoj stopi od travnja prošle godine, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u trećem tromjesečju.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u rujnu porasla 2,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na rujan prošle godine porasla 5,5 posto.

Tako je potrošnja u maloprodaji na godišnjoj razini porasla šesti mjesec zaredom, i to po najvećoj stopi od travnja prošle godine, kada je rast iznosio 5,6 posto.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,4 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, ojačao 2,5 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih devet mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Stabilan rast gospodarstva u trećem kvartalu

Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), rast prometa u trgovini na malo u rujnu ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i u trećem tromjesečju.

U drugom tromjesečju ove godine BDP je porastao 2,6 posto na godišnjoj razini, što je bio već 10. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste, i to brže nego u prethodnom tromjesečju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:02