VISOKI TROŠKOVI

Hrvatima omiljeni švedski lanac trgovina javlja o oštrom padu dobiti: Kažu da planiraju promjene u poslovanju

Grupa je najavila da će ukinuti oko 1.500 radnih mjesta

Kupci u dućanu H&M-a

 Richard Levine/Alamy/Alamy/Profimedia/Richard Levine/alamy/alamy/profimedia

Švedski lanac trgovina odjećom H&M izvijestio je u petak o oštrom padu dobiti pred kraj 2022. godine zbog visokih troškova i slabije potražnje.

U četvrtom fiskalnom tromjesečju koje je završilo u studenom operativna dobit H&M-a gotovo se istopila, potonuvši na 821 milijun kruna (73,46 milijuna eura), sa 6,26 milijardi kruna u istom razdoblju prethodne godine.

H&M je preliminarno već izvijestio da mu je neto prihod u istom razdoblju porastao 10 posto, na 62,43 milijarde kruna. Iskazan u lokalnoj valuti, zadržao se na razini istog razdoblja 2021.

U razdoblju od početka prosinca do 25. siječnja, na početku prvog fiskalnog tromjesečja, porastao je za pet posto, iskazan u lokalnoj valuti.

"Glavni su razlog manje dobiti u četvrtom tromjesečju u usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine negativni vanjski čimbenici, gubitak operativne dobiti koja se nekada ostvarivala u Rusiji i jednokratni trošak programa smanjenja troškova i učinkovitosti", stoji u izvješću.

Negativan efekt izlaska iz Rusije, viši troškovi sirovina, prijevoza i energije, preračun valuta i troškovi restrukturiranja iznosili su oko pet milijardi kruna, rekla je izvršna direktorica Helena Helmersson.

"Umjesto da trošak u potpunosti prebacimo na naše klijente, odlučili smo dodatno ojačati svoju tržišnu poziciju", rekla je Helmersson.

H&M je u rujnu pokrenuo program smanjenja troškova za dvije milijarde kruna godišnje i očekuje da će uštede koje planira osigurati smanjenjem broja radnika i drugim mjerama početi prikazivati od druge polovice 2023.

Grupa je u studenom najavila da će ukinuti oko 1.500 radnih mjesta i rezervirati otprilike 800 milijuna kruna za restrukturiranje u četvrtom kvartalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:02