Krenuo SOTAH

Hrvatska ide u korak sa zahtjevima novog Paketa mobilnosti

 AKD

U Hrvatskoj je prvog dana listopada počeo s radom Sustav za središnju obradu tahografskih podataka (SOTAH). Riječ je o digitalnom sustavu temeljenom na suvremenim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama izvedenima u obliku servisno orijentirane arhitekture koji će olakšati praćenje tahografskih podataka prijevoznicima i vozačima, a nadležnim službama dati alat koji će omogućiti veću sigurnosti teretnog i putničkog cestovnog prometa, priopćili su iz Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD).

SOTAH je u skladu sa svim postojećim pravilima EU, a omogućava i nadogradnju u skladu s promjenama koje donosi novi Paket mobilnosti, a koje se odnose na radno vrijeme mobilnih radnika (vozača) i zaštitu tržišnog natjecanja na području cestovnog prijevoza. Sustav pohranjuje, obrađuje i analizira cijeli niz podataka koje bilježe sve vrste tahografa (analogni, digitalni, pametni); omogućava evidentiranje obavljenih poslova tehničara u ovlaštenim tahografskim radionicama, a prijevozničkim poduzećima jednostavniju pohranu tahografskih podataka i pravodobnu informaciju o svakom prijenosu. S korisničkog gledišta, sustav je platformno neovisan što znači da mu se može pristupiti s različitih uređaja te stacionarnih i mobilnih radnih mjesta.

- Drago mi je da je hrvatska tvrtka osmislila sustav koji omogućava cijeli niz novih i naprednih alata za upravljanje sustavom prometa. Nadležnim tijelima u Hrvatskoj, prometnoj policiji i inspekcijama SOTAH će omogućiti učinkovitiji operativni rad povećanjem broja ciljanih umjesto nasumičnih provjera, što će svakako olakšati nadzor prometnih sudionika, ali i ono što je najvažnije, osigurati objektivne podatke o stanju u teretnom i putničkom cestovnom prometu radi poboljšanja zakonskih propisa kojima želimo povećati sigurnost putnika, vozača i tereta - izjavio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Prvi u nizu korisnika novoga sustava i jamstvo njegova uspješnog rada svakako su ovlaštene tahografske radionice, koje su tijekom mjesec dana prošli edukaciju za sve radne procese te su iste i testirali. Jedan od aktivnih sudionika tijekom probnog razdoblja bio je i gospodin Mario Štefanac, vlasnik nekoliko tahografskih radionica koji je pohvalio jednostavnost sustava koji mu omogućava potpuni pregled podataka na jednom mjestu i praćenje poslovnih aktivnosti u realnom vremenu, te izradu potrebnih izvještaja.

Od 1. listopada 2020. svim ovlaštenim radionicama za ispitivanje tahografa omogućava se da u SOTAH-u podnesu zahtjev za izdavanje obrazaca 'Potvrda o ispitivanju' i pripadajućih zaštitnih folija. Od 1. studenoga 2020. radionice će moći sve provedene aktivnosti bilježiti kroz aplikaciju za evidenciju poslova radionice. U sljedećem koraku SOTAH-u će biti otvoren i za poduzeća.

Operator sustava SOTAH je Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) koja je osigurala kompletno rješenje i tehničku ICT infrastrukturu, kao i logistiku, kako bi se svi procesi u sustavu mogli nesmetano odvijati. AKD je ujedno i nositelj javne ovlasti za poslove izdavanja tahografskih kartica, koje vozači od nedavno mogu zatražiti i kroz sustav e-Građani.

- AKD je lider u području kreiranja i zaštite elektroničkog identiteta te implementacije rješenja koja su nužna za digitalnu transformaciju hrvatskog društva, pa je tako u specifičnom području nadzora nad cestovnim prometom svrstao Hrvatsku među zemlje članice koje su uspjele u zadanom roku završiti tehnološku migraciju sustava pametnog tahografa druge generacije- izjavio je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a te dodao da ova tvrtka u državnom vlasništvu u potpunosti razvija hrvatska rješenja, a svoje usluge i proizvode isporučuje u sedamnaest zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:08