ZaGOspodarimo otpadom

Hrvatska je jedna od 14 zemalja koja nije ispunila uvjete o odvojenom prikupljanju otpada

Uskoro stiže aplikacija Ekolino, putem koje će građani moći prijaviti ilegalna odlagališta
Tomislav Ćorić
 Damir Krajac / CROPIX

Hrvatska na nacionalnoj razini, prema posljednjim podacima, odvojeno prikuplja i ponovno iskorištava oko 28 posto komunalnog otpada.

Taj je podatak Tomislav Čorić, ministar zaštite okoliša i energetike, jučer je iznio na konferenciji “ZaGOspodarimo otpadom” na Zagrebačkom velesajmu, gdje je resorno ministarstvo gradonačelnicima i načelnicima predstavilo planove i mjere za ostvarivanje cilja - 50 posto odvojeno prikupljenog otpada do 2020. godine. Naime, tu je kvotu propisala Europska unija, a članice koje ne dosegnu taj postotak očekuje kazna. Ipak, ministar Čorić nije jučer htio pričati o sankcijama.

- Prema posljednjim procjenama, godinu ćemo završiti s nešto više od 30 posto, a vjerujem da ćemo kroz mjere i natječaje te zajednički rad države i jedinica lokalne samouprave ostvariti cilj od 50 posto do 2020., a od 60 posto do 2022. godine - rekao je Ćorić.

Ono za što je, međutim, siguran da se neće ispuniti jest uvjet da u Hrvatskoj do 2022. ne bude nijednog odlagališta neobrađenog otpada, i to zato što nećemo uspjeti sagraditi potrebnu infrastrukturu.

Na konferenciji je govorila i Joanna Drake, zamjenica glavnog direktora Glavne uprave za okoliš u Europskoj komisiji, koja je poručila da je Hrvatska jedna od 14 zemalja članica koja nije ispunila uvjete o odvojenom prikupljanju otpada, no vjeruje da će uz veliki trud dostići cilj u zadanom roku. Kad je riječ o sankcijama, Drake je rekla da je do toga dalek put.

- Kada stavimo sve karte na stol, onda postoji problem koji se tiče odlagališta i Europska komisija može razmišljati o pokretanju sudskog postupka, ali uz dobar plan Hrvatska može ispuniti sve zadane ciljeve - istaknula je Drake.

Što se tiče mjera o kojima je ministar Ćorić govorio, istaknuo je objavu nekoliko natječaja za jedinice lokalne samouprave za sufinanciranje projekata, kao i javnog poziva za sufinanciranje nabave spremnika. Ujedno je istaknuo da pokreću aplikaciju Ekolino, putem koje će građani moći prijaviti lokacije ilegalnih odlagališta otpada, te da će 27. travnja iduće godine krenuti u veliku akciju čišćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:01