ASDA 2021

‘Hrvatska obrambena industrija izrasla je u respektabilnog igrača na zahtjevnim svjetskim tržištima‘

Međunarodna izložba proizvođača naoružanja i vojne opreme šesti se put održava u Splitu
 Ante Cizmic/Cropix

U splitskoj Spaladium Areni u Splitu svečano je otvorena Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija - ASDA 2021. Međunarodna izložba proizvođača naoružanja i vojne opreme šesti se put održava u Splitu, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, u organizaciji tvrtke TNT Production Inc. iz Sjedinjenih Američkih Država i uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Na ASDA-i 2021 je svoje proizvode pokazalo 155 izlagača iz 24 zemlje.

Uz predstavnike izlagača i organizatora, otvaranju su nazočili i izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić, izaslanik i savjetnik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ante Bačić, načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak, predstavnik organizatora TNT Production Inc. Justin Webb, ministri i drugi predstavnici stranih državnih i vojnih izaslanstava, čelnici i zapovjednici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH i drugi.

image
Ante Cizmic/Cropix

U prigodnom obraćanju, ministar obrane Mario Banožić kazao je da industrija vojne opreme i naoružanja, bez dvojbe, spada u najsloženije i tehnološki najzahtjevnije grane gospodarstva. „Izložbe poput ove, prilika su za susrete predstavnika vlada i poslovnih ljudi obrambene industrije. Vjerujem kako će i ovo šesto izdanje ASDE biti uspješno za sve vas koji ste došli u Split. ASDA se etablirala kao platforma za demonstriranje najnovijih trendova obrambene industrije, mjesto za ugovaranje poslova i stvaranje kontakata i susreta. Raduje me snažna prisutnost hrvatske obrambene industrije na sajmu, koja i ovdje pokazuje kako je izrasla u respektabilnog igrača na zahtjevnim svjetskim tržištima“, istaknuo je ministar Banožić.

image
Mario Banožić
Ante Cizmic/Cropix

Predstavnik tvrtke TNT Production Inc. Justin Webb kazao je da organizacija međunarodne izložbe poput ASDA-e traži iznimno puno napora i zahvalio svima koji su u njoj sudjelovali, a posebno MORH-u na "vitalnoj, entuzijastičnoj i trajnoj potpori".

Nakon svečanosti otvaranja, izaslanstva su obišla izložbeni prostor u Spaladium Areni. ASDA 2021 poslovni je događaj namijenjen prvenstveno za predstavnicima vlada i obrambene industrije. Glavne teme izložbe obuhvaćaju naoružanje i vojnu opremu iz sve tri grane oružanih snaga kao i opremu vezanu za zaštitu i sigurnost, a među izlagačima su najrenomiranije tvrtke hrvatske obrambene industrije, kao i neka od najvećih imena svjetske obrambene industrije. Izložba se održava do petka, 1. listopada 2021, godine. Hrvatska kompanija Dok-Ing predstavila je Komodo, daljinski upravljano vozilo za djelovanje u ekstremnim NKRBe-nuklearnim, kemijskim, radiološkim, biološkim, eksplozivnim, uvjetima.

image
Ante Cizmic/Cropix

Komodo je jedinstveni stroj koji može djelovati u uvjetima otvorenog plamena i visoke temperature, eksplozija, urušavanja, visokih koncentracija zapaljivih, eksplozivnih i toksičnih tvari, ionizirajućeg zračenja te drugih ekstremnih okolnosti. Riječ je o inovativnom robotskom sustavu koji pouzdano djeluje u uvjetima u kojima čovjek ne može preživjeti. Komodo je i svjetski jedinstvena inovacija, jedan od najvažnijih sigurnosno-obrambenih projekata u Republici Hrvatskoj, a Europska komisija uvrstila ga je u top 20 među 972 analizirana projekta sigurnosne i obrambene industrije u Europskoj uniji, uz bok inovacijama iz velesila vojne industrije kao što su Njemačka i Francuska.

Komodo je proizvod hrvatske pameti, nastao radom tvrtke Dok-Ing d.o.o., koja dulje od 30 godina radi na inovativnim rješenjima s područja sigurnosti. Ukupna vrijednost projekta premašuje 18 milijuna kuna, od čega je gotovo 9 milijuna kuna osigurano iz bespovratnih sredstava Europske unije.

Nakon obilaska, izaslanstva su se uputila u vojarnu Admiral flote Sveto Letica Barba, u kojoj je održana demonstracija združenih vojno-sigurnosnih sposobnosti ASDA 2021.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:23