PALA ODLUKA

Hrvatska podružnica Sberbanka prodana Hrvatskoj poštanskoj banci: ‘Svi depoziti apsolutno su sigurni‘

To znači, između ostalog, da će Sberbank d.d. od srijede biti u potpunosti likvidna kreditna institucija i da će moći izvršavati sve svoje obveze

Gužva ispred poslovnice Sberbanke u Zagrebu

 Marko Todorov/Cropix

Jedinstveni sanacijski odbor (SRB) donio je danas, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom kao nacionalnim sanacijskim tijelom, odluku kojom se pokreće postupak sanacije nad Sberbank d.d. Zagreb, prenosi HNB priopćenje SRB-a.

Europska je komisija također potvrdila odluku o sanaciji koju će provesti HNB.

Kako se navodi u priopćenju, odlučeno je da se sanacija provede prodajom; novi vlasnik Sberbank d.d. postaje Hrvatska poštanska banka d.d. Hrvatska narodna banka po nalogu Jedinstvenog sanacijskog odbora prenosi 615.623 dionica koje predstavljaju 100% temeljnog kapitala Sberbank d.d. Hrvatskoj poštanskoj banci d.d.

To znači, između ostalog, da će Sberbank d.d. od srijede biti u potpunosti likvidna kreditna institucija i da će moći izvršavati sve svoje obveze. Svi depoziti građana i tvrtki, bez obzira na njihov iznos, apsolutno su sigurni i bit će dostupni nakon isteka moratorija.

Hrvatska poštanska banka s udjelom od 5,56% u aktivi bankovnog sustava šesta je po veličini banka u zemlji i u većinskom je vlasništvu Republike Hrvatske.

Danas u 23:59:59 završava dvodnevni moratorij te će se od 2. ožujka 2022. nastaviti redovno poslovanje banke. To znači da se nakon isteka moratorija za klijente Sberbank d.d. uklanja limit raspoloživog dnevnog iznosa od 7.280 kuna te da će biti omogućena i bez ograničenja sva plaćanja koja su tijekom moratorija bila obustavljena.

Do imenovanja nove uprave Sberbank d.d. koju će postaviti novi vlasnik, koordinaciju poslovanja banke preuzet će sanacijska uprava u sastavu Paško Rakić, predsjednik uprave, Boris Bekavac, član uprave te Ivan Knežević, pomoćnik sanacijske uprave.

Rješenje o sanaciji Sberbank d.d. prodajom doneseno je kako bi se osigurala financijska stabilnost u Republici Hrvatskoj, spriječili gospodarski poremećaji i zaštitio javni interes, te klijenti ove banke, zaključuje se u priopćenju HNB-a.

HPB preuzeo Sberbank Hrvatska, klijenti mogu poslovati normalno

Iz Hrvatske poštanske banke (HPB) kasno večeras su priopćili da je HPB preuzeo Sberbank Hrvatska, da je sav novac siguran, a klijenti opet mogu poslovati normalno.

"Novac klijenata je ponovno siguran, a uvjeti poslovanja su nepromijenjeni. U srijedu, 2. ožujka od 12 sati banka će otvoriti poslovnice za sve klijente i nastavlja redovno poslovanje kao dio HPB Grupe", navodi se u priopćenju.

“Reagirali smo u iznimno kratkom roku i omogućili našim sugrađanima da slobodno raspolažu svojim sredstvima. Istovremeno, preuzimanjem Sberbanke jačamo buduću poziciju HPB-a na tržištu, a to je velika vijest i za naše zaposlenike i dioničare. Od danas, naši novi klijenti mogu nastaviti normalno koristiti sve financijske usluge, bez ograničenja i zato čestitam svima koji su dali sve od sebe kako bi se ova situacija riješila čim prije”, poručio je predsjednik Uprave HPB-a, Marko Badurina.

Iz Hrvatske narodne banke (HNB) je ranije večeras priopćeno da je Jedinstveni sanacijski odbor u utorak donio odluku, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) kao nacionalnim sanacijskim tijelom, kojom se pokreće postupak sanacije nad Sberbank d.d. Zagreb, a novi vlasnik je Hrvatska poštanska banka d.d.

HPB je jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj, a u 2021. ostvarila je najbolji rezultat u 30 godina povijesti banke i rekordnu neto dobit od 202 milijuna kuna.

Iz HPB-a ističu da je ta banka i jedna od predvodnica inovacija i digitalizacije sektora te se niz godina ističe i kao najaktivnija u programu subvencioniranih stambenih APN kredita.

Plenković: 'Vlada je s HNB-om žurno reagirala'

Vijest da Hrvatska poštanska banka preuzima Sberbanku Hrvatska potvrdio je i premijer Andrej Plenković. On se tim povodom oglasio na Twitteru.

- Slijedom upozorenja Europske središnje banke o likvidonosnom pogoršanju Sberbanke uslijed restriktivnih mjera, Vlada RH je zajedno s Hrvatskom narodonom bankom žurno reagirala kako bismo zaštitili hrvatske građane i poduzetnike koji posluju sa Sberbankom Hrvatska. Sanacijom Sberbanke jamči se kontinuitet poslovnih aktivnosti i jačanje stabilnosti financijskih institucija, objavio je premijer Plenković na Twitteru.

Slovensku Sberbanku kupila Nova Ljubljanska banka (NLB)

Slovensku Sberbanku iz ruske grupe Sberbank Europe kupit će Nova Ljubljanska banka (NLB), potvrdio je u ponedjeljak kasno navečer guverner slovenske središnje banke Boštjan Vasle.

"U kasnim večernjim satima pronađeno je zajedničko rješenje za Sberbank, što znači da će banka biti prodana drugoj banci koja već posluje u Sloveniji, a to je Nova Ljubljanska banka", rekao je Vasle za Slovensku televiziju .

Dodao je da je tako brzo nađeno rješenje za banku koja je zadnjih dana imala ograničeno poslovanje i to tako da tako neće biti opterećene druge banke niti državni proračun.

Središnja banka u priopćenju je navela da će se za sve klijente Sberbanke Slovenija već od srijede poslovanje odvijati potpuno normalno.

"Stanovništvo će moći pristupati svojim računima, imati nesmetan dostup do svojih depozita, moći će obavljati platne transakcije, servisirati kreditne obveze i sve druge uobičajene usluge.

"Promijenit će se samo vlasništvo slovenske Sberbanke, a komitenti to zapravo neće osjetiti", kazao je slovenski guverner, dodavši da se to odnosi i na fizičke i na pravne osobe.

Nakon ruske vojne agresije i sankcija, tijekom vikenda iz Europske centralne banke (ECB) doznali smo da Sberbanka više ne može normalno poslovati, kazao je Vasle, dodavši da je to sada riješeno.

"Rješenje smo zapravo pronašli u samo dva dana, u suradnji s našim zajedničkim institucijama, ECB-om i zajedničkim sanacijskim tijelom", kazao je Vasle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 10:32