nova pravila

Hrvatske licence za letenje dronom od sad vrijede u cijeloj Uniji

Svemu će se morati prilagoditi proizvođači bespilotnih letjelica, jer će dronovi ubuduće morati imati i transpondere određene tipom drona
 Pixabay

U 2021. Hrvatska ulazi s novim pravilima za letenje dronovima, odnosno takozvanim bespilotnim letjelicama (UAS), a ona omogućuju da licence koje vlasnici dronova dobiju u Hrvatskoj vrijede automatski u cijeloj Uniji. Međutim, nova pravila nisu automatska u provedbi. Vlasnici dronova moraju se ponovo registrirati u Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo. Piloti udaljenih letjelica moraju se ponovno certificirati odnosno proći test.

To je obvezno i za operatore dronova koji lete unutar "otvorene kategorije“ s dronom dopuštene mase pri polijetanju od najmanje 250 g, zatim dronovima koji u slučaju udara na čovjeka mogu prenijeti kinetičku energiju veću od 80 J ili dronovima opremljenima senzorima koji mogu prikupljati osobne podatke.

Nova pravila rezultat su primjene nove regulative, Uredbe 2019/947 koja regulira na razini svih 27 zemalja unije letenje bespilotnih letjelica, a koju je Europska komisija usvojila 24. svibnja 2019. godine.

Svemu će se morati prilagoditi proizvođači bespilotnih letjelica, jer će dronovi ubuduće morati imati i transpondere određene tipom drona.

Ovom novom registracijom operator drona smije izvoditi operacije bespilotnim zrakoplovom u otvorenoj kategoriji u bilo kojoj državi članici Europske Unije i dobiti će jedinstveni registarski broj kojim mora označiti sve svoje bespilotne zrakoplove, piše ICTbusiness.info.

Treba jasno istaknuti da je riječ o regulativi koja se odnosi na letenje, a ne i snimanje iz zraka dronovima što je u Hrvatskoj regulirano drugim zakonskim odnosno podzakonskim aktima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:57