Modernizacija

Hrvatski duhani osigurali 6 milijuna kuna za kooperante

Vrijednost ukupne proizvodnje duhana u Hrvatskoj prošle je godine iznosila gotovo 100 milijuna kuna
Strojni berači za kooperante
 Hrvatski duhani

Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana u Hrvatskoj, pokrenuli su program nabave berača duhana za svoje kooperanate u virovitičko-podravskom kraju, a u novu organizaciju berbe investirali su gotovo 6 milijuna kuna, stoji u njihovom priopćenju.

Nabavili su do sada 18 takvih berača za 25 svojih kooperanata, a upravo se dogovara i nabavka još dva. Program je pokrenut nakon što se pilot projekt, kojim su kooperanti povećali proizvodnu površinu za 80 hektara, odnosno 30 posto, pokazao izrazito uspješnim.

- Prepoznali smo problem nedostatka radne snage pa smo prošle godine kontaktirali dobavljače mehaničkih berača, organizirali posjet naših poljoprivrednika te osigurali kompletnu tehničku i financijsku potporu realizaciji pilot projekta. Nakon što se mehanički berač pokazao dobrim rješenjem za naša polja, otvorili smo kreditni program za nabavku nove tehnologije, kazao je Flavio Oliviera, direktor Hrvatskih duhana.

Inače, vrijednost ukupne proizvodnje duhana u Hrvatskoj prošle je godine iznosila gotovo 100 milijuna kuna. To je polovica vrijednosti proizvodnje maslinovog ulja, i više od 60 posto vrijednosti proizvodnje krumpira i voća.

Također, Hrvatski duhani su za kilogram svijetle virdžinije, tipa duhana koji se najviše proizvodi u Hrvatskoj, u ovoj otkupnoj sezoni povećali cijenu na 13,36 kuna, što je 4 posto više u odnosu na prošlu godinu i najviše ikada plaćeno za kilogram duhana u Hrvatskoj. Time su u HD-u nastavili s trendom povećanja prosječne otkupne cijene za duhan koja je u posljednjih pet godina porasla više od 16 posto, a u posljednjih deset godina gotovo 35 posto, navode u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:45