KONTINUIRANI RAST

Hrvatski duhani završili proces ugovaranja nove proizvodne sezone

Površine pod duhanom su povećane za 19 posto

Polje duhana/ilustracija

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Hrvatski duhani, tvrtka iz sastava BAT grupe, završila je proces ugovaranja nove proizvodne sezone, pri čemu su površine pod duhanom povećane za 19 posto, a sklopljeno je i 39 novih ugovora s proizvođačima koji ulaze u proizvodnju duhana.

U priopćenju te tvrtke, objavljenom u srijedu, navodi se da je ugovoreno ukupno 2.106 hektara, što je 19 posto više hektara na kojima će se saditi duhan u odnosu na 2023., a među 245 proizvođača duhana su i novi poljoprivrednici koji se odlučuju za ovu visoko dohodovnu kulturu.

Tako je potpisano 39 više ugovora za proizvodnju duhana, ratarske kulture čija otkupna cijena kontinuirano raste te je u protekle dvije godine porasla više od 50 posto.

Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, kako se navodi u priopćenju, cijene duhana su samo 2023. porasle 35 posto, dok, primjerice, cijene kukuruza i pšenice bilježe pad od 44, odnosno 40 posto.

"Rast interesa poljoprivrednika za proizvodnju duhana potvrda je da ova proizvodnja ima budućnost u Hrvatskoj i da su kooperanti prepoznali naše napore za osiguranjem dugoročne održivosti i profitabilnosti proizvođača", kazala je predsjednica Uprave Hrvatskih duhana Aleksandra Grigić napominjući kako je proizvodnja duhana jedna od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj.

Prednosti ovog proizvodnog sustava, kako je istaknula, najbolje su bile vidljive lani kada su, unatoč višestrukom povećanju troškova energije i materijala te ekstremnim vremenskim uvjetima, zahvaljujući pravovremenoj reakciji njihovih agronoma na terenu te kontinuiranoj komunikaciji s proizvođačima i proizvođačkim udrugama, uspjeli osigurati dobre prinose.

Iz Hrvatskih duhana navode kako je ugovaranje nove sezone pratio i povećan broj upita proizvođača za dugoročnim financiranjem proizvodnje, prvenstveno za mehanizaciju - od topera i sušnica za duhan do mehaničkih berača, kojima je lani ubrano oko 60 posto površina pod duhanom.

Hrvatski duhani svojim proizvođačima jamče siguran otkup svih proizvedenih količina duhana, financijsko praćenje i podršku agronoma kroz sve faze proizvodnje, poticanje investicija u povećanje produktivnosti proizvodnje, a uz fokus na održivost proizvođača osiguravaju proizvođačima kvalitetne uvjete proizvodnje i sigurnost, ističe se u priopćenju.

Inače, Hrvatski duhani su najveći otkupljivač duhana na području Podravine i Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:19