Iznimka izvan Silicijske doline

Hrvatski startup s kojim se može napraviti novi Facebook izbacio Memgraph 2.0

Predstavljanje Memgrapha 2.0 igrom slučaja uslijedilo je netom nakon što je najpopularnija svjetska društvena mreže imala najveći pad dosad
Glavni razvojni hub domaćeg startupa Memgrapha u koji su investirali fondovi od Microsofta i CIA-e nalazi se u Vrbovcu u Hrvatskoj
 Dominik Tomicevic

Hrvatski startup Memgraph, koji je razvio tehnologiju s kojom se može razviti novi Facebook i čiji su investitori fondovi Microsofta i CIA-e, lansirao je novu verziju svoje platforme. Predstavljanje Memgrapha 2.0 igrom slučaja uslijedilo je netom nakon što je najpopularnija svjetska društvena mreže imala najveći pad dosad. Globalno, svi njeni servisi od Facebooka, Messengera, Instagrama i WhatsAppa nisu bili dostupni čak šest sati.

Memgraph je razvio najbržu graf bazu podataka na svijetu. Riječ o tehnologiji kakvu Amazon, Apple, Facebook i Google razvijaju interno i ne nude na tržištu. Na graf bazama su razvijena softverska rješenja poput Facebookovog feeda i sustava oglasa, Googleov search algoritam, Amazonov i Netflixov sustav preporuka što kupiti i koje filmove i serije gledati. Na graf bazama podataka razvijaju se i mnoge aplikacije za umjetnu inteligenciju.

Dominik Tomičević, suosnivač i direktor Memgrapha izjavio je za Jutarnji list da s novom verzijom svoje platforme žele pojačati odnose s developerima. U svom developerskom ekosustavu već imaju više od 3000 developera.

- Kompanije koje proizvode alate za developere u pravilu su tvrtke sa sjedištem u Silicijskoj dolini i mi kao hrvatski startup želimo da se takve tehnologije razvijaju i ovdje u Hrvatskoj, u Europi - kaže Tomičević.

Navodi da među korisnicima imaju mahom Forbes500 kompanije koje traže tehnologije kakve tehnološki divovi imaju, ali ne nude na tržištu. Upravo zbog toga Memgraph je postao vrlo popularan u kemijskoj industriji gdje se njegova tehnologija koristi za efikasnije upravljanje proizvodnjom. U konačnici to im omogućuje da imaju manje otpada i da budu zelenije.

- Kemijske kompanije u svojim pogonima primaju velike količine podataka i moraju ih instantno obraditi, pronaći među njima novo znanje i odmah ih koristiti za donošenje odluka, a naša tehnologija graf baza podataka im to omogućuje i k tome je vrlo jednostavna za korištenje - kaže Tomičević.

Jednostavnost korištenja Tomičević posebno ističe kao glavni cilj budućeg razvoja Memgrapha.

- Želja nam je da postanemo potpuno jednostavan cloud alat za developere, a Memgraph 2.0 u ovom trenutku već omogućuje programerima, inženjerima, podatkovnim stručnjacima, velikim kompanijama i entuzijastima da programiraju svoje aplikacije temeljene na tokovima podataka i grafova u samo nekoliko minuta - navodi Tomičević.

Dodao je i da su s izlaskom nove verzija svoje platforme zaključili sjemensku rundu investicije. Ona se proteklih nekoliko godina odvijala u tri faze te je u Memgraph do sada investirano 61 milijun kuna ili 9,34 milijuna dolara. Najveća je bila posljednja faza.

Kako je Jutarnji list pisao u siječnju, Memgraph je tada primio 41,7 milijuna kuna ili 6,7 milijuna dolara investicije od niza investitora među kojima su najpoznatiji Microsoftov investicijski fond M12 i investicijski fond CIA-e In-Q-Tel.

Tomičević ističe da je tada u Memgraph uložio i Heavybit, koji je fokusiran upravo na ulaganja u developerske alate. Na popisu su još Counterview Capital, ID4 Ventures i Mundi Ventures.

Memgraph su 2016. godine osnovali Marko Budiselić i Dominik Tomičević. Startup ima urede u Londonu i Vrbovcu. Operativni direktor tvrtke Marko Sršan kaže da zapošljavaju inženjere i u Grčkoj i Nizozemskoj. Trenutačno Memgraph broji 25 stručnjaka.

- Glavni razvojni hub je u Hrvatskoj i tu će i ostati, ali zapošljavamo u cijeloj Europi - zaključuje Sršan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:36