analiza

Hrvatski startupi u prvom tromjesečju privukli više od milijardu kuna investicija

Više od 170 milijuna dolara ulaganja u hrvatske mlade tehnološke tvrtke u prva tri mjeseca
 Rimac automobili

Startupi u Hrvatskoj u prvom tromjesečju 2021. primili su više od milijardu kuna investicija, pokazala je analiza Novac.hr-a. Iako je riječ o više od 170 milijuna dolara, to nije ukupan iznos, jer vrijednost nekih većih transakcija nije objavljena javno. Primjerice, Ispsosova kupnja najuspješnijeg hrvatskog marketinškog startupa DotMetricsa, Infobipova akvizicija Shifta, kao i vrijednost investicije M+ Grupe u domaći startup Bulb. Za potonju se nagađa da je na razini sedam milijuna eura.

Frane Šesnić, direktor ZICER-a, kaže da je bilo pitanje trenutka kad će postignuća hrvatske startup scene izaći na vidjelo.

- Svi rezultati dolaze nakon dugog i ustrajnog ulaganja, znanja, vremena i novca, i to nisu uspjesi preko noći. Ovo je tek početak jedne nove etape hrvatskog poduzetništva utemeljenog na znanju, a koje se pokazuje uspješnim i globalno konkurentnim - kaže Šesnić.

Najveća startup investicija u prvom kvartalu je Porscheovo ulaganje od 70 milijuna eura u Rimac Automobile. Tržišna vrijednost tvrtke Mate Rimca time je skočila na 978,5 milijuna dolara i izvjesno je da će do kraja godine postići valuaciju jednoroga, odnosno tržišnu vrijednost veću od milijardu dolara.

Druga najveća startup investicija u Hrvatskoj u prvom kvartalu je 250 milijuna kuna težak exit jednog od najvećih proizvođača mobilnih aplikacija u Hrvatskoj, zagrebačkog Fivea. Njega je preuzela britanska tvrtka Endava. To je drugi najveći startup exit u Hrvatskoj dosad, odmah iza Nanobita.

Umjetna inteligencija

Na trećem mjestu je Photomathova investicijska runda od 23 milijuna dolara. U startup, koji je pokrenuo Damir Sabol i koji se pohvalio da njegovu umjetnu inteligenciju koristi milijun ljudi na dan, uložio je VC fond iz Silicijske doline Menlo Ventures. Hrvatsko-britanski startup Cognism četvrti je po visini investicija u kvartalu. Primio je 12,5 milijuna dolara od Swisscom Venturesa, VC fonda istoimenog najvećeg telekoma u Švicarskoj. Inače, Cognism, koji je razvio cloud sustav koji tvrtkama omogućuje da korištenjem internetskih tehnologija poboljšaju prodaju i marketing, jedna je od najbrže rastućih tvrtki iz investicijskog portfelja South Central Venturesa, prvog VC fonda u koji je uložila Republika Hrvatska.

Vedran Blagus, investicijski menadžer u South Central Venturesu, kaže da s obzirom da startupi grade priču globalno i tako već više od deset godina, nije neobično što sad vidimo njihov "uspjeh preko noći".

- Kad bismo se vratili samo godinu ili dvije unatrag, aktivnosti na startup odnosno tehnološkoj sceni bile su sporadične, barem što se tiče veličine i količine investicija i akvizicija, a sad su Hrvatsku dovele na mapu velikih stranih investitora i partnerstva u smislu akvizicija i investicija - kaže Blagus.

Zelene tehnologije

Vrijedi spomenuti i da je u Memgraph, hrvatski startup s čijom se tehnologijom može napraviti drugi Facebook, 6,7 milijuna dolara investirao M12, Microsoftov VC fond. Od ulaganja više od milijun dolara tu je i investicija od 10 milijuna kuna koju je primio osječki startup Orqa od mađarskog fonda Day One Capitala, kao i manja ulaganja u različite startupe. Sam startup ekosustav u Hrvatskoj postao je bogatiji za BIRD Incubator, prvi specijaliziran za startupe koji se bave umjetnom inteligencijom. Ponovo se aktivirao SPOCK, inkubator najvećeg tehnološkog fakulteta u Hrvatskoj, zagrebačkog FER-a, a ZICER, najveći startup hub u nas, pokazao je rezultate čak osam domaćih zelenih startupa.

Uz sve to, američka analitička kuća ABI Research proglasila je Gideon Brothers petim najuspješnijim proizvođačem autonomnih robota za prijenos tereta na svijetu, a najveći VC fond u Hrvatskoj, Fil Rouge Capital, proglašen je drugim najaktivnijim VC fondom u srednjoj i istočnoj Europi.

Stevica Kuharski, principal u Fil Rouge Capitalu, objasnio je kakve si ciljeve zadaju startupi koji su postigli ovakve rezultate u prvom kvartalu, odnosno što očekuju ulagači.

- Očekujem od kvalitetnih timova da imaju mjesečni rast 10-20 posto ili rasta prihoda ili prirasta broja aktivnih korisnika i samo timovi koji pokažu sposobnost takvog rasta iznenadit će ostale sudionike poslovnog ekosustava - zaključuje Kuharski.

Osnivač Nanobita postao startup investitor

Iako su neki startup poduzetnici, poput Damira Sabola, osnivača Iskona i Photomatha, i prije ulagali i radili sa startupima, kopernikanski obrat učinio je Alan Sumina, suosnivač i direktor Nanobita. Krajem ožujka registrirao je prvo privatno investicijsko poduzeće nekog startup poduzetnika u Hrvatskoj, tvrtku Trimeta ulaganja. Frane Šesnić, direktor ZICER-a, kaže da je riječ o inicijativi koja donosi pravi multiplikacijski efekt na hrvatsku startup zajednicu. - Dokazano uspješni startup poduzetnici na scenu unose svoj kapital i svoje iskustvo koje se onda prelijeva na startup i ekosustav - kaže Šesnić. I dok je Sumina otišao najdalje, slično najavljuju Infobip i Rimac Automobili, koji u okviru svojih startup kampusa planiraju pokrenuti vlastite startup inkubatore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:58