Telekomunikacije

Hrvatski telekom u devet mjeseci prihod podigao za 0,6 posto na 5,53 milijarde kuna

Pozitivan razvoj poslovanja odražava se u stabilnom rastu EBITDA-e nakon najmova, ističe Kostas Nebis, predsjednik uprave HT-a
Kostas Nebis, predsjednik uprave Hrvatskog telekoma
 Boris Kovacev/cropix

Hrvatski telekom prvih devet mjeseci zaključio je s rastom prihoda i operativne dobiti, ali i padom neto dobiti.

HT je na Zagrebačkoj burzi objavio da je kraj trećeg tromjesečja dočekao s porastom prihoda od 0,6 posto na 5,53 milijarde kuna. Operativna dobit porasla mu je 6,4 posto na 2,19 milijarde kuna, dok mu je neto dobit manja 17,6 posto na 460 milijuna kuna.

Kada se promatra samo treće tromjesečje, zbog turizma tradicionalno najbolji kvartal za telekome u Hrvatskoj, tada je HT zabilježio pad prihoda od 4,2 posto na 1,91 milijardu kuna.

No, operativna i neto dobit snažno su porasle. EBITDA mu je 8,2 posto veća na 858 milijuna kuna i neto dobit od 295 milijuna kuna veća je za 20,5 posto.

Kostas Nebis, predsjednik uprave HT-a kaže da su nastavili s pozitivnim razvojem poslovanja u prvih devet mjeseci ove godine te da su postigli dobre rezultate i u segmentu fiksnih i mobilnih komunikacija.

- To se ogleda u stabilnom rastu EBITDA-e nakon najmova, a zahvaljujući dobrom poslovnom zamahu i boljim operativnim rezultatima, dodatno smo ojačali svoj vodeći položaj u svim dijelovima poslovanja - kaže Nebis.

Naglašava da je HT uspio napraviti najveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj, zatim postići najveći udio u dodijeljenom 5G spektru zahvaljujući ulaganju od 130 milijuna kuna, izgraditi najveću optičku mrežu kojom pokriva 435.000 kućanstava i omogućiti gigabitne brzine korisnicima kao rezultat rekordnog uvođenja optike.

- Ponovno smo dobili međunarodne nagrade i priznanja za najbolju mrežu u Hrvatskoj i jednu od najbržih mobilnih mreža u Europi tako da gledajući naprijed, nastavljamo predano pružati podršku korisnicima, gospodarstvu i društvu, osiguravajući najkvalitetnije mreže i usluge te dajući snažan doprinos budućem rastu Hrvatske, povezujući sve s prilikama koje pruža digitalizacija - kaže Nebis.

Po strukturi prihoda HT je najveći rast ostvario u mobilnoj telefoniji. Tu je u prvih devet mjeseci rast 11 posto na 2,47 milijardi kuna, a samo u prošlom tromjesečju 15,5 posto na 958 milijuna kuna. Kontinuirano raste i u segmentu širokopojasnog interneta, televizije i podatkovnog prometa. Tu je u devet mjeseci zabilježio skok od 5,7 posto na 1,21 milijardu kuna, a samo u zadnjem kvartalu za 6,1 posto na 412 milijuna kuna.

Fiksna telefonija, očekivano, i dalje se smanjuje, ali polako. U devet mjeseci pala je za 4,1 posto na 417 milijuna kuna. Veleprodaja pak u devet mjeseci se smanjila 7,7 posto na 579 milijuna kuna. No, u trećem tromjesečju porasla je za 16,1 posto na 99 milijuna kuna.

Dio koji iznenađuje, a koji je do prije pandemije mnogo obećavao, riječ je o sistemskoj integraciji, odnosno prodaji IT rješenja, i dalje je pod pritiskom. U devet mjeseci smanjio se 34,2 posto na 428 milijuna kuna, a zatim je u trećem tromjesečju pao za 55,7 posto na 121 milijun kuna.

Unatoč svemu tome HT je održao EBITDA maržu najvišom u industriji. Na razini devet mjeseci ona je visokih 39,7 posto. U kompaniji navode da je to rezultat rasta operativne izvrsnosti i u HT-y i u Crnogorskom telekomu. Za neto dobit, koja se smanjila, tumače da je riječ o tome da veća operativna dobit i manje oporezivanje nisu uspjeli u potpunosti neutralizirati povećanja amortizacije na godišnjoj osnovi. Drugim riječima, veća ulaganja računovodstveno su se negativno odrazila na neto dobit.

- Ulaganja u posljednjih šest godina iznosila su više od 10 milijardi kuna, pri čemu je HT ponovno ulagao više nego ostatak tržišta zajedno. Pritom se amortizacija na tromjesečnoj osnovi smanjila, dok je neto dobit 2,5 puta veća u odnosu na prethodno tromjesečje, odnosno veća je za 295 milijuna kuna - pojašnjavaju u HT-u.

Operater je poboljšao svoja očekivanja za ovu godinu. Sad očekuje nisko jednoznamenkasto smanjenje prihoda i srednje jednoznamenkasto povećanje operativne dobiti u odnosu na lani.

- Očekivanja u pogledu kapitalnih ulaganja na razini su od 1,6 milijardi kuna. Kad je riječ o regionalnom širenju, nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne prilike za akvizicije - zaključuju u HT-u.

Telemach će kupiti Optimu do kraja ove godine


Optima telekom će najvjerojatnije biti prodana do kraja godine navodi u izvješću za prvih devet mjeseci 2021. Hrvatski telekom. Operater podsjeća da je zajedno sa Zagrebačkom bankom potpisao ugovor s Telemachom Hrvatska o prodaji Optima telekoma. Po tom je ugovoru Telemach pristao, ako se zadovolje svi uvjeti, kupiti 36,9 posto Optime u vlasništvu Zabe i 17,41 posto Optime u vlasništvu HT-a. Riječ je o ukupno 54,31 posto dionica Optime. Postignuta cijena za Optimu je na razini 639 milijuna kuna na razini cijelog društva, odnosno za 100 posto dionica. To je, tumače u HT-u, na razini 5 puta EBITDA Optime za 2020. prije jednokratnih stavki i nakon najmova.
Prodaja Optime podliježe zakonskim i regulatornim odobrenjima te stoga još nije zaključena. Unazad mjesec dana riješena je zakonska prepreka za tu akviziciju. U Hrvatskoj je sad legalna vertikalna integracija telekoma i medija. No, da bi se ona finalizirala zeleno svjetlo treba dati i Agencija za tržišno natjecanje.
- Pri potpisivanju sporazuma o kupoprodaji dionica društva Optima Telekom d.d. utvrđeno je kako je fer vrijednost niža od knjigovodstvene vrijednosti, što je u srpnju rezultiralo umanjenjem vrijednosti goodwilla i imovine u Grupi u neto iznosu od 50 milijuna kuna - kažu u HT-u.

'Ukupni prinos po dionici nam je 4,8 posto'


Izdavatelj najlikvidnije dionice na Zagrebačkoj burzi, Hrvatski telekom, u srpnju je povukao 718.720 dionica čime je njihov ukupni broj smanjio sa 80.766.229 na ukupno 80.047.509. HT je time povećao sudjelovanje preostalih dionica u temeljnom kapitalu društva.
U operateru navode da je to napravljeno u sklopu programa otkupa dionica.
- Od uvođenja novog Programa krajem travnja 2021. do 30. rujna 2021. godine kupili smo 259.910 dionica za 49 milijuna kuna, a u prvih devet mjeseci 2021. ukupno je kupljeno 456.353 dionice za 87,2 milijuna kuna - navode u HT-u.
Dodaju da su u prvih devet mjeseci ove godine isplatili 728 milijuna kuna dioničarima. Riječ je o ukupnom prinosu od 4,8 posto, koji se sastoji od kombinacije dividendi i otkupa dionica.
Podsjetimo, HT je ove godine isplatio dividendu od 8 kuna po dionici.
U posljednja 52 tjedna dionicom HT-a trgovalo se po cijeni od 170 do 197 kuna. U utorak je zaključna cijena bila 184,5 kuna po dionici, a u srijedu nakon objave rezultata cijena se zadržala na sličnoj razini i sličnom prometu kao i prethodnih dana.
Inače, HT ima program otkupa vlastitih dionica koji traje pet godina, zaključno do 22. travnja 2026. U tom razdoblju može kupiti najviše 3 milijuna vlastitih dionica do iznosa od 600 milijuna kuna. Riječ je o otprilike 3,7 posto ukupnog broja dionica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:26