AMBICIOZNI PLANOVI

Hrvatsko-indijski joint-venture CROIN otvorio narudžbe i priprema svjetsku premijeru u Hannoveru

Predstavili su svoja prva četiri komercijalna proizvoda

Elproms Team

 Davor Pongracic/Cropix

Pola godine od osnutka, prvi hrvatsko-indijski industrijski joint-venture, CROIN, predstavio je svoja prva četiri komercijalna proizvoda. Riječ je o dvije pametne utičnice i dva pametna prekidača koju će na tržištu nuditi pod brendom Connekt. Plan im je u ovoj godini proizvesti više od 200.000 komada uređaja pod tim brendom.

Kad se u obzir uzme da ih planiraju prodavati po 30 do 60 eura po komadu, može se procijeniti da bi ciljani prihod CROIN-a, u 2023., prvoj komercijalnoj godini poslovanja, mogao se popeti do 6 milijuna eura.

CROIN je nastao prije pola godine kroz suradnju hrvatskih tvrtki Elproms Team i Culmena s jednim od najvećih indijskih proizvođača elektronike, Gelco Electronicsom, koja broji više od 500 zaposlenika i ima dugu tradiciju proizvodnje elektroničkih uređaja za industriju.

image

Elproms Team predstavio je nove inovativne utičnice - IoT proizvode za pametno stanovanje

Davor Pongracic/Cropix
image

Elproms Team predstavio je nove inovativne utičnice - IoT proizvode za pametno stanovanje

Davor Pongracic/Cropix

Lovro Stipanović, suosnivač Elproms Teama kaže da su nakon četiri godine razvoja spremni za komercijalizaciju.

- Predstavit ćemo naše proizvode na sajmu u Hannoveru, gdje imamo dogovorene sastanke s deset distributera i to će biti početak serijske proizvodnje - kaže Stipanović.

Mladi Samoborci Lovro Stipanović (25), koji je završio FER, i Josip Oroz (24), koji je završio Fakultet prometnih znanosti, osmislili su koncept pametnih utičnica. U razradi projekta pomogao im je njihov profesor, a danas i suvlasnik i mentor Ivan Vlainić, poznati profesor iz Srednje strukovne škole u Samoboru, koji je prepoznao i talent Mate Rimca.

Njima se potom priključio profesor s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu te osnivač tvrtke za digitalnu transformaciju Culmena Nedeljko Štefanić, koji je danas direktor Elproms Teama.

- U CROIN-u naša tvrtka Elproms Team iz Samobora drži 57 posto udjela, Gelco Electronics iz Indije 36 posto i zagrebačka Culmena sedam posto - pojašnjava vlasničku strukturu Stipanović.

Nedeljko Štefanić kaže da imaju vrlo ambiciozne planove.

- Idemo u Hannover napraviti svjetsku premijeru sa Connektom te dogovoriti prodaju preko distributera u Europi, a zatim, u idućoj fazi, planiramo preko našeg partnera iz Indije proširiti se na regiju ASEAN - kaže Štefanić.

image

Lovro Stipanović, Josip Oroz

Davor Pongracic/Cropix

Pojašnjava da to znači da bi u iduće dvije do tri godine proizvodnju, koju planiraju u ovoj godini, mogli povećati do 25 pa i 30 puta.

Iz indijskog partnera, tvrtke Gelco Electronics, kažu da su jako uzbuđeni što kreću u lansiranje novih pametnih proizvoda.

- Drago nam je što na ovaj način možemo potaknuti suradnju Hrvatske i Indije i inspirirati druge poduzetnike na suradnju - poručuju iz Gelco Electronicsa, koji je dosad napravi dvije serije od po tisuću komada Connekt uređaja.

Josip Oroz, suosnivač Elproms Teama navodi da su razvili osnovnu verziju pametne utičnice kojom je moguće upravljati preko WiFi-ja i onu napredniju, koja sadrži i mjerač potrošnje električne energije i pozadinsko osvjetljenje. Usto su, dodaje, razvili i dvije verzije prekidača za struju. Jedan koji ima i fizički prekidač i jedan koji može funkcionirati u cijelosti preko mobilne aplikacije.

- Svi ti proizvodi u pozadini imaju naš sustav Connekt, koji omogućuje da se povežu na WiFi i da se njima može upravljati preko naše aplikacije. Glavna mu je prednost da se ugradnja radi bez ikakvih građevinskih radova - kaže Oroz.

Lovro Stipanović ističe da im je veliku podršku dao Mate Rimac.

- Mate, ti si naš vizionar, hrvatski Steve Jobs, odnosno Elon Musk, hvala ti što si nas financijski podržao u odlasku na sajam u Hannover - zaključuje Stipanović, koji navodi da izuzev 1,25 milijuna eura iz EU fondova za razvoj proizvoda, dosad nisu primili nikakvu investiciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:48