ODGOVOR NA INFLACIJU

HT potpisao kolektivni ugovor, diže neto primanja radnika za 1000 kuna

‘Kolektivni ugovor, sa značajnim materijalnim pravima i socijalnim dodacima predstavlja naš odgovor na izazove inflacije s kojima se svi zaposlenici danas suočavaju‘

Zagreb, 101219..
Radnicka cesta.
Zgrada Hrvatskog telekoma.

 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Nakon višemjesečnih pregovora i dva sindikalna prosvjeda u Osijeku i Splitu, predstavnici Uprave Hrvatskog Telekoma te Hrvatskog sindikata telekomunikacija i Republičkog sindikata radnika potpisali su novi Kolektivni ugovor za razdoblje od 1. listopada 2022. godine do 31. prosinca 2023. godine, objavio je HT.

Kroz novi Kolektivni ugovor će, kako kažu, koristeći i Vladine mjere, osigurati povećanje prosječnih primanja svakog zaposlenika za 1000 kuna neto mjesečno.

"Kolektivni ugovor, sa značajnim materijalnim pravima i socijalnim dodacima predstavlja naš odgovor na izazove inflacije s kojima se svi zaposlenici danas suočavaju, pri čemu su donesene mjere Vlade Republike Hrvatske pozitivno pridonijele rastu neto primanja naših zaposlenika", izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

image

Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma

Biljana Blivajs/Cropix

Kako obašnjavaju iz kompanije, zaposlenici HT-a zahvaljujući ovom Kolektivnom ugovoru (uz tzv. karijerni put koji je od uvođenja omogućio napredovanje više od 1000 zaposlenika) imaju zajamčena prava na regres i božićnicu, pomoć rodiljama za drugih šest mjeseci rodiljinog dopusta u iznosu od 1200 kuna mjesečno, pomoć za rođenje i/ili posvojenje djeteta u visini od 10.000 kuna, dar za djecu zaposlenika koja imaju poteškoće u razvoju u iznosu od 3000 kuna bruto godišnje te dar djeci zaposlenika samohranog roditelja kao i djeci zaposlenika iz obitelji s četvero i više djece u iznosu od 3000 kuna bruto godišnje te dar za djecu do 15 godina starosti koji će u 2023. godini iznositi 1000 kuna.

Kako je objavljeno na stranicama Hrvatskog sindikata telekomunikacija, spomenutih 1000 kuna neto mjesečno većih primanja će se isplaćivati na slijedeći način: 500 kao naknada za topli obrok te 500 kao fiksna naknada.

Izračunali su da taj dodatak za radnike od 1. do 8. platnog razreda, za prosječno neto isplaćenu plaću od 8644 kuna znači povećanje od 11, 54 posto, a onima s najmanjim plaćama prosječna primanja (u 1. platnom razredu) rastu za 20,93 posto. Za radnike u 8. platnom razredu prosječna neto primanja rastu 7 posto.

image

Potpisivanje kolektivnog ugovora u HT-u

Sindikat dodaje da minimalna osnovna plaća radnicima u 1. platnom razredu raste na 5500 kuna bruto, što će uz fiksne dodatke od 1000 kuna neto, značiti da niti jedan radnik u 1.platnom razredu neće imati manja minimalna primanja od oko 5300 kuna neto (bez prijevoza, bonusa, varijabilne plaće i dodatka na plaću za posebne uvjete rada).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:19