Rezultati

HT-u prihod narastao 6,3%: U Hrvatskoj prodaja mobitela i elektronike donijela mu milijune eura

Rekorder po rastu unutar grupe je Crnogorski Telekom, kojem u prva tri mjeseca broj mobilnih pretplatnika skočio za 40%

Mobiteli, pametni satovi i druga elektronika sve su popularniji i to na prihodima osjeti i HT

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Hrvatski telekom prvo tromjesečje zaključio je s rastom prihoda od 6,3 posto na 241,3 milijuna eura. Operativna dobit nakon najma je jedan posto veća i iznosi 87,1 milijun eura, dok je neto dobit veća 16,7 posto na 27,1 milijun eura.

Rast ukupnih prihoda HT grupe rezultat je pojačanih prodajnih aktivnosti.

Operateru su u Hrvatskoj najviše skočile razne fiksne usluge, one povrh interneta, televizije i veleprodaje. Nije specificirao o kojim se uslugama radi pa se može pretpostaviti da napokon ubire plodove ulaganja u punionice za električna vozila, usluge pametnih gradova i slične dodatne usluge čije vrijeme tek dolazi. Skok u tom segmentu je 22,8 posto na 20,1 milijun eura.

Odmah zatim je povećanje prodaje mobitela, pametnih satova i druge elektronike, koje su operateru donijeli skok u segmentu ostalih mobilnih prihoda za 17,3 posto na 42,2 milijuna eura. Nominalno to je ujedno i najveći rast poslovanja HT-a u Hrvatskoj što znači da je prodaja elektronike u Hrvatskoj operateru digla prihod u prvom tromjesečju za čak 6,2 milijuna eura.

No, pojedinačno najveći skok HT grupa je zabilježila u Crnoj Gori, gdje je Crnogorski Telekom u prvom tromjesečju povećao broj mobilnih pretplatnika za čak 40,1 posto na njih 159 tisuća.

Rast prodajnih aktivnosti

HT i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori sve više radi na prodaji i prebacivanju korisnika s prepaida, gdje zbog utjecaja inflacije na potrošače bilježi slabije rezultate, pa im predlaže postpaid i prodaje dodatne usluge i proizvode.

Kostas Nebis, predsjednik uprave HT-a kaže da je zadovoljan što su u prvom tromjesečju 2023. imali rast svih ključnih pokazatelja poslovanja.

- Povećanje prihoda u svim ključnim kategorijama odražava našu predanost kontinuiranom unaprjeđenju poslovanja i ostvarivanju cilja profitabilnog i održivog rasta, a dodatno smo ojačali vodeću poziciju osvojivši nagrade i priznanja za najbolju mobilnu mrežu te osvojivši najveći udio radiofrekvencijskog spektra na nedavnoj javnoj dražbi čime smo osigurali preduvjete za superiornost mobilne mreže i u budućnosti - kaže Nebis.

image

Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma

Ht/

Navodi da je HT za radio-frekvencije, na dosad najvećoj državnoj dražbi za te koncesije koje će vrijediti idućih 15 godina, uplatio u državni proračun 135,3 milijuna eura.

HT navodi da su u tromjesečju zadržali poziciju najvećeg investitora u digitalizaciju, kroz izgradnju fiksnih i mobilnih mreža. Ulaganja su iznosila 45,6 milijuna eura i niža su u odnosu na isto razdoblje lani za 3,5 posto.

- HT je fokusiran na izgradnju svoje optičke infrastrukture diljem Hrvatske, a pokrivenost FTTH-om (fiber-to-the-home) dodatno smo povećali za gotovo 20 posto u odnosu na prošlu godinu, pri čemu je naša optička gigabitna infrastruktura već sada višestruko veća u odnosu na najbližeg konkurenta - navode u HT-u.

Dividenda od 1,1 euro

Dodaju da su predložili dividendu za 2022. od 1,1 euro što je porast od 3,6 posto u odnosu na lani. HT je za to pripremio 86,6 milijuna eura.

- Uprava u ovom trenutku očekuje minimalnu dividendu od 0,80 eura po dionici za 2023. godinu - kažu u HT-u.

Operater je nastavio s otkupom dionica kako bi osigurao stabilnost svoje dionice na Zagrebačkoj burzi. Otkupio je 85.299 svojih dionica za ukupno 2,1 milijun eura.

Usto, operater povezuje ESG ciljeve, koji mu se od ove godine već polako mjere i bit će prezentirani u izvješćima za 2024., s prodajnim ciljevima. Tako je najavio da se planira aktivnije baviti prodajom rabljene elektronike, posebno rabljenih Apple uređaja koji na tržištu dobro drže cijenu, a ponovno korištenje starih uređaja, ne samo njihova reciklaža, ciljevi su kružne ekonomije i time ESG-a.

- Hrvatski Telekom od 2021. godine koristi električnu energiju u potpunosti iz obnovljivih izvora, a s ciljem ostvarivanja ambicioznih okolišnih, društvenih i upravljačkih (ESG) ciljeva, dodatno je povećana energetska učinkovitost mreža te je HT nedavno pokrenuo i novu platformu ‘Poziv koji ne propuštaš‘, usmjerenu na zaštitu okoliša i kružno gospodarstvo - zaključuju u HT-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:43