Turistički cvijet odlazi u povijest

HTZ, HGK i Ministarstvo turizma prvi put zajedno: Od ove godine nova turistička nagrada

Nagradu pokreću Gospodarska komora, Turistička zajednica i Ministarstvo turizma. Bit će ukupno 15 kategorija, a prijave traju do 31. kolovoza

Kristijan Stančić
 

 Tonci Plazibat/Cropix

Ove godine Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo turizma i sporta prvi put dodjeljuju zajedničke turističke nagrade. Dakle, u povijest odlazi Turistički cvijet, ali i nagrade koje je zasebno dodjeljivao HTZ. Zajedničkim snagama odlučili su se za 15 kategorija nagrada.

"Kandidatura je otvorena za širok spektar dionika turizma, od poslovnih subjekata poput hotela, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, marina, preko raznih kulturnih ruta, vinskih cesta, kružnih putovanja, pa sve do destinacija, manifestacija i udruga. Nagrađene će biti organizacije i pojedinci koji su svojim djelovanjem iznimno pridonijeli uspješnosti još jedne turističke godine", navode u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Tako će se nagrade dodjeljivati za turistički događaj godine, gastronomski doživljaj godine, nagrade u kulturnom turizmu, aktivnom, ruralnom, nautičkom, zdravstvenom i poslovnom turizmu.

Pozitivan utjecaj

Nagrada će ići i najboljim destinacijskim menadžment kompanijama, najboljem kampu i hotelu, ali i "unique smještaju godine", koji podrazumijeva unikatno iskustvo noćenja. Dodjeljivat će se i "Naturally yours", nagrada za projekte kojima se ostvaruje poseban doprinos održivom razvoju turizma u Hrvatskoj. Kad je riječ o nagrađivanju pojedinaca, objedinit će se dosadašnje nagrade Čovjek - ključ uspjeha, djelatnik godine i godišnja nagrada "Anton Štifanić" i nagrada za životno djelo. Za kraj će se, kao i svake godine, izabrati turistička destinacija koja će biti proglašena "šampionom hrvatskog turizma".

"Kandidirati se mogu poslovni subjekti, poput hotela, kampova, privatnih iznajmljivača, OPG-ova, marina, čarterskih kompanija, hostela, lječilišta, specijalnih bolnica, turističkih agencija i restorana, sve do raznih tematskih cesta i ruta, manifestacija, kružnih putovanja, ali i turističkih zajednica. Dodajmo kako će pri odabiru najboljih prednost imati oni dionici koji ostvaruju opći pozitivan utjecaj na lokalnu zajednicu.

Obilazak destinacija

Želja je i izdvojiti primjere dobre prakse u razvoju posebnih oblika turizma te nagraditi one koji su pridonijeli ostvarenju iznimno dobrih turističkih rezultata", ističu u HTZ-u. Do 31. kolovoza traju prijave, a onda počinje evaluacija kandidatura, a nakon užega izbora kreće se u obilazak destinacija. U obilasku će biti predstavnici svih triju institucija i akademske zajednice. Kako navode u Komori, prednost će imati svi koji razvijaju održiv, inovativan, cjelogodišnji i regionalno uravnotežen turizam visoke kvalitete. Nagrade će se dodjeljivati na tradicionalnom skupu turističkih djelatnika, Danima hrvatskog turizma, u Rovinju 9. i 10. studenoga. Prijave su otvorene na internetskim stranicama www.danihrvatskogturizma.hr. "Suradnjom Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i suorganizatora DHT-a formirane su kategorije Godišnjih hrvatskih turističkih nagrada, a sve sukladno doprinosu ostvarenja ciljeva navedenih u Strategiji održivog turizma 2030. Jedna krovna nagrada ima veću težinu kojoj sve tri institucije pridonose stručnošću i zalaganjem za boljitak sektora", kažu u HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:34