POTPORA GOSPODARSTVU

HUP reagirao na Vladine mjere: Pravovremenim donošenjem mjera stvoreno okruženje stabilnosti

Idućih pola godine mogu se planirati troškove za energente

Irena Weber

 Vanesa Pandzic/Cropix

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u ponedjeljak su poručili da je pravovremenim donošenjem Vladinih mjera stvoreno okruženje stabilnosti i predvidljivosti za hrvatske gospodarstvenike, jer idućih pola godine mogu planirati troškove za energente.

Na Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV) danas je predstavljen Vladin novi paket mjera za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata, vrijedan 1,7 milijardi eura.

"Pravovremenim donošenjem mjera Vlada je stvorila okruženje stabilnosti i predvidljivosti za hrvatske gospodarstvenike jer idućih šest mjeseci možemo planirati troškove za energente i na temelju njih odlučiti o investicijama i novim zapošljavanjima", istaknula je glavna direktorica HUP-a Irena Weber nakon sjednice GSV-a.

To je, kako je kazala, u ovom trenutku ključno, jer je unatoč nedavnom padu cijena energenata zadržana visoka neizvjesnost u pogledu njihovog kretanja u nastavku godine.

Većina svjetskih analitičara predviđa novi rast cijena plina, što će utjecati i na rast cijena električne energije, pa je njihovo ograničavanje u ovom trenutku od izuzetne važnosti, rekla je Weber navodeći kako je paket mjera za poduzetnike koje stupaju na snagu u travnju nastavak jesenskog paketa, koji je donio stabilnost u prethodnom razdoblju.

"Apelirali smo na Vladu da u mjere uključi i cijenu tehnološke pare i snizi limite za maksimalnu cijenu električne energije za najveće potrošače. Drago mi je da mogu reći da je Vlada pozitivno reagirala, prepoznala problem poduzetnika, kojima je tehnološka para ključan energent i da će u skorom vremenu riješiti problem limitiranja troška tehnološke pare", istaknula je Weber.

Vjeruje da u proračunu, koji je lani zabilježio suficit, ima prostora za još snažniju potporu gospodarstvu.

Poslodavci pozdravljaju i mjere usmjerene na kućanstva, ali ističu kako jačanje gospodarstva ima multiplikativni efekt jer stvara rast, prostor za veće plaće i nove investicije i treba ga se gledati kao na ulaganje u novu vrijednost, a ne trošak.

"Treba naglasiti da tvrtke čak i uz limitiranje cijene energenata koje nam je izuzetno važno, plaćaju višestruko veće iznose za energente nego prije energetske krize i pred njima tek predstoji potpisivanje povoljnijih ugovora na temelju limitiranih cijena", istaknula je Weber.

Premijer Andrej Plenković predstavio je u ponedjeljak paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu, vrijedan 1,7 milijardi eura, koji sadrži tri glavne stavke - ublažavanje rasta cijena energije, ublažavanje inflatornih pritisaka, te posebne potpore i poticaje.

Tako će se nastaviti s reguliranjem cijene plina na godišnjoj razini, a cijene električne energije u idućih šest mjeseci - od 1. travnja do 30. rujna, pod istim uvjetima kao do sada. Također se nastavlja subvencioniranje cijene naftnih derivata, izjavio je Plenković nakon sastanaka koje je održao s partnerima.

Osigurat će se potpora umirovljenicima s mirovinom do 610 eura, onima koji primaju dječji doplatak, nezaposlenima, braniteljima, onima koji su pogođenim potresom, ribarima, prijevoznicima i nizu drugih djelatnosti, a predviđena su sredstava za ulaganja u energetsku učinkovitost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:49