Najbolji gradovi 2021.

Hvar brani prošlogodišnji naslov najboljeg, a Krk želi vratiti titulu

Završnica ovogodišnjeg izbora najboljih malih gradova u kategoriji gospodarstva pokazala je da su najpogodniji uvjeti za razvoj gospodarstva i poboljšanje standarda građana na otocima
Hvar
 Unsplash

Najbolji uvjeti za razvoj gospodarstva i poboljšanje standarda građana među malim gradskim sredinama trenutno postoje na otocima, pokazala je završnica izbora najboljih malih gradova u kategoriji gospodarstva u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos.

Naime, među pet malih gradova koji su u užem izboru najboljih gradova u ovoj konkurenciji, četiri su na otocima. Riječ je o lanjskom pobjedniku u ovoj kategoriji, gradu Hvaru, Krku koji je pobjeđivao u prijašnjim izdanjima ovog izbora, 2017. i 2018., Malom Lošinju i Komiži na Visu. Kvintet kandidata za najbolji mali grad u gospodarstvu zatvaraju Varaždinske Toplice.

Gradovi su u ovoj kategoriji izbora Jutarnjeg lista i partnera rangirani na temelju pokazatelja za 14 kriterija, djelomice naslonjenih na proračunsku politiku gradova, a djelomice na njihove ukupne ekonomske pokazatelje, koji su uzeti u obzir u istraživanju.

"Za svaki od pokazatelja izračunat je indeks prema Vladinoj metodologiji. Gradovi čiji je indeks veći od 100 pripadaju u natprosječne, a oni s vrijednošću indeksa manjom od 100 u ispodprosječne", navodi portal Gradonačelnik.hr.

Odmjeravanje snaga

Među ostalim, u skupini pokazatelja o gradskim potporama gospodarstvu udio je subvencija za tvrtke i obrte u ukupnom proračunu, uspješnost proračunske politike promatra se kroz izvorne prihode grada i stopu prireza, a ekonomski pokazatelji gradova odmjeravaju se prema prosječnome dohotku po stanovniku i prosječnom broju nezaposlenih.

Prema jednom od pokazatelja, broju obrtnika na 1000 stanovnika, Hvar je najbolji mali grad u zemlji s omjerom od 101 obrtnika na 1000 stanovnika. S prosječnim izvornim prihodom po stanovniku od 7318 kuna, Hvar ima treći najbolji pokazatelj u svojoj konkurenciji, a jedan od njegovih aduta je i to što ne naplaćuje prirez.

Komiža ima drugu najbolju pokrivenost proračunskih rashoda prihodima, od 113 posto, a po omjeru obrtnika - njih 76 na 1000 stanovnika - našla se među tri najbolje rangirana mala grada. Ovaj gradić na Visu nema dugova, izvorni prihodi po zaposlenome u gradskoj upravi su 2,5 milijuna kuna, a godišnja bruto plaća zaposlenog Komižanina je 396.488 kuna.

Dvostruki pobjednik u ovom izboru, grad Krk, ima najveći prihod po zaposlenome u gradskoj upravi među malim gradovima, od 3,4 milijuna kuna, a u pet je najboljih po još tri promatrana kriterija. Riječ je o prosječnom dohotku po stanovniku (35.240 kuna), broju obrtnika (68) na 1000 stanovnika te prosječnom broju zaposlenih (397) na 1000 stanovnika.

Mali Lošinj plasirao se u top pet malih gradova po prosječnome dohotku po stanovniku od 35.107 kuna i prosječnim izvornim prihodima po stanovniku od 6600 kuna, a po prosječnome broju zaposlenih na 1000 stanovnika (312) među deset je najboljih. U Malome Lošinju nema prireza.

Prvi ulazak

Prvi ulazak u završnicu izbora najboljih malih gradova u gospodarstvu Varaždinske Toplice mogu, među ostalim, zahvaliti najboljim pokazateljima broja nezaposlenih (12) na 1000 stanovnika i udjela poreznih prihoda u ukupnim proračunskim prihodima od 73 posto.

- Jedna od potpora gospodarstvu je potpuno ili djelomično oslobađanje od doprinosa za nositelje osam vrsta investicija, među ostalim za investitore u stambenu izgradnju, poljoprivrednu proizvodnju i turizam - ističu u gradskoj upravi Varaždinskih Toplica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:15