ZAVRŠENI PREGOVORI

I Brodotrogir Cruise gradit će brodove za Norvežane, prva isporuka krajem 2022.

Brodogradilišta trenutačno grade 15 čeličnih i aluminijskih radnih brodova različitih dimenzija za sektor marikulture i ribarstva

Ana Zajc

 Cropnomar

Posredstvom šibenske tvrtke CroNoMar potpisan je prvi ugovor s novim hrvatskim partnerom - tvrtkom Brodotrogir Cruise, čime je uspješno završeno višemjesečno pregovaranje. Riječ je o ugovorima za čelične i aluminijske radne brodove različitih dimenzija na hibridni pogon.

Model poslovanja je isti kao i do sada, a koji se uspješno primjenjuje i s drugim hrvatskim brodogradilištima. Prva isporuka tvrtke Brodotrogir Cruise Norveškoj planirana je krajem 2022. godine.

Hrvatski partneri koji već grade brodove za međunarodni sektor marikulture trenutačno su šibensko Iskra brodogradilište, zatim brodogradilišta Oštro i Nuić nautika iz Splitsko-dalmatinske županije te istarski Tehnomont i Uljanik Brodogradnja.

Novi projekti

Hrvatska brodogradilišta trenutačno grade 15 novih radnih brodova koji bi trebali biti isporučeni kupcima do kraja 2021. te početkom 2022. godine. Uskoro se planira isporuka četiriju radnih brodova različitih dimenzija, karakteristika te namjene za međunarodni sektor marikulture i ribarstva. Riječ je o radnim aluminijskim brodovima izgrađenim u Iskra brodogradilištu u Šibeniku, te u tvrtkama Oštro i Nuić koji će se koristiti u svakodnevnom radu na ribogojilištima u Norveškoj.

Tvrtka CroNoMar, koja je i posrednik u svim ugovorima, trenutačno je u finalnoj fazi pregovora za još niz novih projekata. Time se, kako kaže Ana Zajc, viša projektna savjetnica tvrtke CroNoMar iz Šibenika, osigurava kontinuitet u poslovanju, zadržavanje postojećih, ali i otvaranje novih radnih mjesta u tvrtkama hrvatskih partnera.

"Ovi brodovi, kao i svi ostali isporučeni u proteklih 12 godina iz hrvatskih tvrtki, na najbolji mogući način predstavljaju hrvatski proizvod u svijetu.

Zahtjevi tržišta kontinuirano se mijenjaju, a kako je Norveška jedna od zemalja svijeta koja najviše ulaže u zeleni način razmišljanja, postupno će i svi brodovi koji se grade u Hrvatskoj prijeći na hibridni pogon. Zbog svega toga kontinuirano se povećava konkurentnost i rast proizvodnje naših brodograditelja. Kvaliteta proizvoda te osiguravanje isporuke u zadanim rokovima omogućavaju ugovaranje novih poslova.

Ciljevi tvrtke CroNoMar su povezivanje hrvatskih i norveških tvrtki, prepoznavanje tržišnih potreba i olakšavanje pristupa novim tržištima", ističe Ana Zajc, viša projektna savjetnica tvrtke CroNoMar iz Šibenika.

Hibridni brodovi

Cijeli projekt gradnje radnih brodova namijenjenih izvozu za međunarodna tržišta ribarstva i marikulture u Hrvatskoj je počeo prije 12 godina. Do sada su hrvatski partneri isporučili više od 160 radnih brodova za međunarodni sektor ribarstva i marikulture.

- Bez obzira na tip broda i njegovu svrhu, svaki brod, odnosno ugovor je specifičan. Pregovara se i gradi u skladu sa zahtjevima krajnjeg kupca. Tvrtka CroNoMar je posrednik u svim ugovorima, ali i značajan partner kako u provedbi projekta, tako i u njegovoj finalizaciji i hrvatskim i norveškim partnerima - kaže Zajc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:31