NAJNOVIJI PODACI

Iako inflacija i dalje usporava, u Hrvatskoj je veća od prosjeka u eurozoni: Ovi proizvodi su rekorderi u rastu cijena

Cijene su u odnosu na travanj prošle godine veće 8,8 posto

Ilustrativna fotografija

 Ranko Suvar/Cropix

Silazni trend inflacije, prema objavljenom izračunu Državnog zavoda za statistiku (DZS), nastavio se i u travnju kada su cijene roba i usluga za osobnu potrošnju u odnosu na travanj prošle godine bile veće 8,8 posto, a u odnosu na ožujak ove godine porasle su 0,9 posto.

Unutar travanjske inflacije promatrane u međugodišnjem razdoblju, najveći doprinos rastu cijena dali su hrana, piće i duhan rastom od 14 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije (rast od 8,6 posto), usluge (7,8 posto) i energija, dodavši 1,1 posto, naveo je DZS. Na mjesečnoj razini najveći uzgon inflaciji su dali industrijski neprehrambeni proizvodi, bez energije, od 1,5 posto.

U ožujku ove godine, podsjetimo, međugodišnja inflacija iznosila je 10,7 posto, a u veljači i siječnju premašila je 12 posto. Uzlazni trend inflacije bilježio se od lipnja, kada je rast potrošačkih cijena u odnosu na lipanj 2021. iznosio dva posto, sve do studenoga prošle godine kada je dostignuta stopa inflacije od 13,5 posto.

Iako usporava, inflacija je u Hrvatskoj u travnju veća od prosjeka u eurozoni od sedam posto, prema jučerašnjoj objavi Eurostata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:16