REZULTATI SU JASNI

Ideja univerzalnog dohotka se sve više širi: Eksperiment u Teksasu je uspio, no neki traže da se ukine

Mnogi gradovi diljem eksperimentiraju s projektima univerzalnog prihoda kako bi podržali svoje najugroženije stanovnike

Ilustracija, prosvjednik u SAD-u

 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia

Austin je bio prvi grad u Teksasu koji je pokrenuo program temeljnog univerzalnog dohotka. Pilot program nazvan Austin Guaranteed Income započeo je u svibnju 2022., a sredstva za 85 obitelji stigla su iz proračuna grada Austina, dok je filantropskim donacijama financirano ostalih 50.

Program je završen u kolovozu 2023., a sada je studija Urban Institutea, think tanka sa sjedištem u Washingtonu, otkrila kako je navedeni gradski program uvelike pomogao sudionicima pri plaćanju troškova smještaja i hrane. U prosjeku su sudionici programa potrošili više od polovice dobivenih sredstava na troškove stanovanje, napisali su autori izvješća.

"Ako vjerujemo građankama i građanima da će donijeti ispravne odluke za sebe i svoje obitelji, to će na kraju dovesti do boljih poslova, većoj uštedi i višoj razini sigurnosti", poručuju iz Austina.

Novac je bio usmjeren ka ukupno 135 obitelji s niskim primanjima, a svaka od njih je primila 1000 američkih dolara mjesečno.

Nakon jednogodišnjeg programa, sudionici živjeli su "znatno sigurnije" nego što su se upisali u program, tvrde ljudi iza programa. Da je tako, svjedoče i stanovnici Austina. Primjerice, Taniquewa Brewster, samohrana majka koja je počela primati uplate iz programa u rujnu 2022., otkrila je za KXAN, lokalnu podružnicu NBC-a, da joj je novac koji je primila pomogao platiti medicinske troškove i lijekove nakon osmodnevnog boravka u bolnici. Valja naglasiti kako univerzalan dohodak nije koncipiran kao socijalna pomoć, već bi njega osoba trebala dobiti neovisno o poslovnom statusu.

Ideja se širi SAD-om

Ideja iza plana zajamčenog univerzalnog dohotka pokazala se ispravnom, no, naravno, djelu teksaških zakonodavaca nije po volji. Premda je Austin bio prvi grad u Teksasu koji je testirao program osnovnog dohotka, program se nastavio širiti i stigao je do Houstona.

Prošlog tjedna je tako teksaški državni senator Paul Bettencourt poslao pismo državnom odvjetniku tražeći ga da program u Houstonu proglasi neustavnim.

Naime, okrug Harris, u koji spada i grad Houston, ranije ovog mjeseca pokrenuo program zajamčenog osnovnog dohotka koji stanovnicima s niskim primanjima uplatiti 500 dolara mjesečno.

Mnogi drugi gradovi diljem Sjedinjenih Država također eksperimentiraju s projektima osnovnog prihoda kako bi riješili problem rastućeg beskućništva i podržali svoje najugroženije stanovnike. U Baltimoreu, program Baltimore Young Families Success Fund uplaćuje mladim majkama do 1000 dolara mjesečno. Direktorica spomenut kampanje, Tonaeya Moore, za Business Insider otkrila je kako ankete pokazuju da sudionici uglavnom troše svoj novac, kao i u Austinu, na troškove stanovanja i hrane.

U Denveru je, pak, program univerzalnog dohotka (1000 dolara mjesečno) nedavno produžen nakon što je utvrđeno da također povećava stambenu sigurnost među sudionicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:18