MLADI POLJOPRIVREDNIK

Ilija Jurić: ‘Želim pokazati mladima da poljoprivreda može biti zanimljiva, inovativna i zabavna‘

Sad već tradicionalni hrvatski izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika sponzorira i Ministarstvo poljoprivrede s ciljem promocije mjera za mlade poljoprivrednike

Ilija Jurić

 Davor Pongracic/Cropix

Ilija Jurić iz Velike Kosnice ove godine u srpnju odnio je laskavu titulu najboljeg.

Najbolji mladi poljoprivrednici iz država Europske unije (EU) tradicionalno se okupljaju na Europskom kongresu mladih poljoprivrednika, gdje se i natječu za titule najboljih. 7. prosinca u Bruxellesu se okupilo 300 mladih poljoprivrednika s temom „Uloga mladih poljoprivrednika u sigurnosti hrane“. Budući da je 2022. Europska godina mladih, ovo je bio pravi trenutak za naglasiti ključnu ulogu mladih u razvoju održivog poljoprivrednog sektora za pružanje sigurne i visokokvalitetne hrane.

Europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski istaknuo je da je prosječna dob europskih poljoprivrednika porasla na 57 godina, te da je generacijska obnova ključna za sigurnost prehrambenog sustava EU. Što se tiče Hrvatske, prema podacima iz Upisnika poljoprivrednika, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u 2022. godini mladi poljoprivrednici, nositelji poljoprivrednih gospodarstava starosti do 41 godine, čine 14,4% svih upisanih što je povećanje od 392 ili 1,6% u odnosu na 2021., a trend rasta pokazuju i višegodišnji podaci.

7. prosinca u Bruxellesu se okupilo 300 mladih poljoprivrednika s temom "Uloga mladih poljoprivrednika i sigurnosti"

Važno je istaknuti da mladi poljoprivrednici koriste više od četvrtine ukupno korištenog poljoprivrednog zemljišta upisanog u Upisnik te posjeduju višu razinu stručne spreme – visokoobrazovanih je 15,5%. U okviru provedbe PRR, 1.797 mladih poljoprivrednika, koji su po prvi puta postavljeni kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva, ostvarilo je potporu od gotovo 630 milijuna kuna. S obzirom na depopulaciju ruralnih područja glavni je cilj poljoprivredne politike zadržati mlade u ruralnim područjima.

U izboru je za najbolji digitalni projekt nagrađen Alin Luculeasa iz Rumunjske, koji je digitalizirao proizvodnju i time smanjio negativan utjecaj na okoliš te povećao učinkovitost i zapošljavanje mladih. Za najotporniji projekt nagrađen je Simon Kaiblinger iz Austrije za inovativni akvaponski uzgoj, čime je smanjio troškove i utjecaj na okoliš te time unaprijedio poslovanje. Za najbolji projekt koji doprinosi ruralnoj zajednici, nagrađena je Desislava Kaburova iz Bugarske koja vodi visokotehnološki staklenik za proizvodnju povrća, a istaknut je društveni aspekt njezina poslovanja s obzirom da zapošljava osobe iz najugroženijih skupina.

O Ilijinim dojmovima i planovima za budućnost razgovarali smo u kratkom ‘flash‘ intervjuu koji vam donosimo u nastavku.

Ilija, prije svega čestitke na osvojenoj tituli najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika za 2022. godinu.

Bili ste naš predstavnik na EU natjecanju u Bruxellesu za najboljeg mladog poljoprivrednika, recite nam nešto o tome.

- Odlazak u Bruxelles je bio zaista fantastično iskustvo, moram naglasiti da najviše zasluga ide zastupnici Sunčani Glavak i cijelom timu koji nas je vodio kroz ta dva dana.

Sam posjet parlamentu je bio jako zanimljiv jer smo mogli vidjeti kako zapravo sve funkcionira i kako se donose odluke koje utječu na sve nas.

Kako ste se plasirali na EU razini, što su rekli za Vaš projekt?

- Iako nismo dobili nagradu smatram da smo ostavili dobar dojam na sve, nakon prezentacije svih kandidata bio je panel gdje se raspravljalo o budućnosti poljoprivrede i položaju mladih poljoprivrednika, na kojem je jedan od članova citirao moje riječi iz videa: „I want to show young people that agriculture can be interesting, inovating and fun“ (prev.a. „Želim pokazati mladima da poljoprivreda može biti zanimljiva, inovativna i zabavna“), što iskreno meni znači više od nagrade.

Imate li kakvu zgodnu anegdotu za podijeliti s nama?

- Kada se nađe na jednom mjestu 20 mladih ljudi koji rade slične poslove uvijek to bude zabavno. Bilo je zaista svega, ali jedna od smješnijih situacija dogodila se u parlamentu, kada smo svi sjedili na svojim mjestima i kako svatko pred sobom ima mikrofon, jedan od kolega stisnuo je sve moguće tipke, između ostalog i onu za zastupnike koji traže riječ, te je tako završio na velikom ekranu u parlamentu.

Što biste istaknuli da Vas se najviše dojmilo u ovom iskustvu?

- Na kraju sam shvatio da uopće ne zaostajemo za zapadom, nego zapravo prednjačimo u nekim idejama, sve prikazano od strane drugih kandidata nije bilo ništa toliko inovativno da bi mogao reći da su daleko ispred nas.

Unatoč zvanju inženjera radiologije Vi ste se ipak odlučili ići očevim stopama?

- Moja strast prema uzgoju drugačijih biljaka i otkrivanju novih okusa je trajala oduvijek, kroz odrastanje sam uvijek pomagao roditeljima u plastenicima.

Prepoznao sam potrebu tržišta za mikropovrćem, jestivim cvijećem i egzotičnim biljem, a obzirom da je Hrvatska turistička zemlja shvatio sam da je to niša za mene, ali i druge proizvođače koji žele slijediti moj put.

Prerađujete li svoje proizvode ili prodajete isključivo u svježem obliku, te kako se sve mogu koristiti vaši proizvodi?

- Većina toga nam je svježe, ali razvijamo nove proizvode u obliku prešanog cvijeća, razvijamo suradnje s drugim brendovima tako da nas iduće godine čekaju i pive, praline, octevi, ulja.

Kakav je interes domaćih ugostitelja za ovakav tip namirnica i planirate li izvoz?

- Ja prije svega imam sreću da su moji kupci vrhunski stručnjaci u svom poslu i teško ih je iznenaditi s nekom novom biljkom ili namirnicom. Oni, kao i ja, proučavaju trendove na svjetskoj sceni i čak traže da im uzgajam neke stvari koje (za sada) nemam. Cilj naše proizvodnje je ponuditi svjetske standarde gastronomije u namirnicama domaćem tržištu, lokalno i svježe. Ali kada krenemo s asortimanom proizvoda koji nije svjež, svakako ćemo razmišljati o izvozu.

Znamo i da planirate nove investicije i širenje proizvodnje, budući da ste već koristili sredstva iz PRR, koji su Vaši sljedeći koraci?

- Planovi su veliki, a ideja i entuzijazma nam ne fali. Iskoristili smo EU fondove zahvaljujući prije svega dobrom odabiru agencije koja nam je vodila projekt, ostvarili smo potporu iz tipa operacije 6.2.1 “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima”. Sredstva smo uložili u sušaru za uslugu sušenja, što će nam svakako biti od koristiti kao dodatan izvor prihoda.

Imamo namjeru dalje širiti svoje kapacitete u Vrbovcu gdje smo ove godine započeli proizvodnju u novom pogonu.

Kada biste mogli prenijeti jednu misao mladima u Hrvatskoj koji se vide u poljoprivredi, koja bi to poruka bila?

- Poljoprivredi treba pristupiti disciplinirano i profesionalnu, kao projektu. Jasno odrediti čime ćete se baviti, koje vam je tržište, koji su ulozi, poslovni plan, koji su ciljevi i koliko su realno ostvarivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:15