Feelsgood fond

Imamo četvrt milijarde kuna i već snimamo prve investicije

Financirat će startupe koji se na održiv i profitabilan način bore protiv siromaštva
Renata Brkić
 Zeljko Puhovski/Cropix

U Hrvatskoj je s radom počeo novi startup-fond, težak 30 milijuna eura ili nešto manje od četvrt milijarde kuna. Feelsgood Social Impact Investment Fond po mnogočemu je presedan na domaćem tržištu kapitala.

Riječ je o prvom startup-fondu u cijelosti razvijenom u Hrvatskoj. To znači od ideje i registracije tvrtke, preko prikupljanja svih regulatornih dozvola za investicijsko društvo i startup-fond pri Hanfi, sve do sredstava koja se također nalaze u Hrvatskoj. Dva prethodna hrvatska startup-fonda, prvi, South Central Ventures i trenutačno najveći Fil Rouge Capital, omogućila su da se ovdje pojavi potpuno lokalni fond usmjeren na nove, inovativne tehnološke tvrtke. Prethodni su koristili i pomoćnu, europsku infrastrukturu.

Imaju uvjet

Međutim, Feelsgood Social Impact Investment Fond poseban je i po tome što je prvi fond u nas koji će u potrazi za budućim jednorozima, postaviti i uvjet da se moraju baviti društveno korisnim poslovanjem. Riječ je o poslovanju koje je usklađeno s UN-ovih 17 ciljeva održivog poslovanja. Znači, financirat će startupe koji se na održiv i profitabilan način bore protiv siromaštva i gladi, za kvalitetno obrazovanje, pristup čistoj pitkoj vodi, za povoljnu i čistu energiju...

Novi je hrvatski startup fond poseban i po tome što je dobio zeleno svjetlo da ulaže ne samo u domaće, nego i u slovenske startupe koji se bave društvenim poduzetništvom. Prvi je to signal Europskog investicijskog fonda (EIF) da se Hrvatska prepoznaje kao potencijalni regionalni startup hub. EIF je ujedno, pojedinačno najveći investitor u hrvatski Feelsgood.

Renata Brkić, suosnivačica Feelsgood Social Impact Investment Fonda, kaže da su iza nje i njezinih poslovnih partnera dvije do tri vrlo intenzivne godine priprema.

- Pregovori s investitorima složen su proces. Mislite da će vas podržati prvih pet, a ispadne da na kraju dobijete neke posve nove i neočekivane ulagače. Puno se toga treba poklopiti - kaže Brkić.

Dodaje da su planirali zatvoriti fond do Nove godine i krenuti u investiranje. No, odgodili su tu odluku zbog odluke Europskog parlamenta da zbog pandemije odobri dodatna ulaganja u fondove poput Feelsgooda.

- Oni su to objavili u studenom, a kako smo mi baš bili pred zatvaranjem fonda, odlučili smo pričekati. Na kraju je EIF uložio umjesto 15 čak 21 milijun eura i pojedinačno je naš najveći investitor. Ukupno imamo sedam investitora i osim EIF-a, svi su ostali privatni - kaže Brkić.

Navodi da je interes domaćih ulagača za investiranje u projekte s društvenim učinkom zasad još malen, ali raste. Ističe da nedostaje znanja o toj temi na svim razinama u društvu. K tome, domaća je financijska industrija vrlo tradicionalna.

- Ali, nismo gubili vrijeme. Dok smo se pripremali za rad, počeli smo jačanjti poduzetnički ekosustav u suradnji sa svim dionicima - kaže Brkić.

Sazrela svijest

Dodaje da su s Krapinsko-zagorskom županijom i HUP-om pokrenuli inicijativu stvaranja pretpostavki za pokretanje Business Angels Impact Fonda. U okviru tog projekta, pojašnjava, trude se dokazati da u Hrvatskoj postoji sto startupa koji su usmjereni na poslovanje s društvenim učinkom, kao i dovoljan broj privatnih ulagača poslovnih anđela koje zanimaju takve prilike.

- U startup zajednici sazrela je svijest o društvenom učinku. Vidimo mnogo aktivnosti u privatnim inkubatorima kao što su Algebra Lab, BIRD, WBAF u Poduzetničkom centru Krapinsko-zagorske županije, Piramida u Šibeniku. Na izgradnji živahnog ekosustava surađujemo i s peer fondovima - kaže Brkić.

Navodi da će prosječan iznos investicije Feelsgooda biti oko milijun eura, a najviši tri milijuna eura. Prve potencijalne investicije već dubinski snimaju.

- Postoji više investicija u planu. Privilegirani smo što su neki vrijedni projekti čekali da počnemo s radom upravo zato da bismo im mi bili prvi investitori, jer im je za njihov business važno da im prvi ulagač bude impact fond - zaključuje Brkić.

Cilj je nacionalni savjetnički odbor

Iako je interes ulagača za social impact u Hrvatskoj još uvijek relativno malen vjerujemo da se to može promijeniti, kaže Brkić. Navodi da imaju niz partnera i da se redovito s njima konzultiraju mjesečnoj bazi.

- Nedavno smo se prijavili Global stearing grupi za impact s namjerom da otvorimo nacionalni hrvatski savjetnički odbor. Inicijativu vode Feelsgood, ACT grupa, social banking odjeli Erste&Steiermaerkische banke i UniCredit Zagrebačke banke, koji imaju proizvode s preferiranim kamatnim stopama za social impact projekte - kaže Brkić.

Dodaje da u Hrvatskoj je u procesu nastajanja i projekt Co-impact Foundation. Riječ je o Zakladi koja bi poticala neprofitni sektor koji radi potentne projekte s društvenim utjecajem, a koji još nisu generatori dobiti. Na mobilizaciji ulagača u taj projekt rade ACT grupa i Brodoto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:38