Veliki se moraju strpjeti

Ina isplatila dividendu malima, a država i MOL na čekanju

MOL-u treba pripasti 305,6 milijuna kuna, a Hrvatskoj, koja je vlasnik 44,8 posto Ininih dionica, 279,2 milijuna Ina grupa je u prvih šest mjeseci ove godine poslovala s neto gubitkom od 965 milijuna kuna, a u istom je prošlogodišnjem razdoblju imala dobit od 188 mil. kn
Sándor Fasimon
 Srđan Vrančić / CROPIX

Ina je isplatila dividendu od 62,27 kuna po dionici svim malim dioničarima, ali ne i mađarskom MOL-u i Republici Hrvatskoj, dvama najvećim dioničarima kompanije.

Prema obavijesti za investitore koju je Ina poslala Zagrebačkoj burzi, veliki su se dioničari složili da se njihov dio dividende isplati do 15. siječnja iduće godine "kako bi podržali novčani tok kompanije". Ta obavijest Ine uslijedila je dan nakon što je Vlada donijela odluku o produljenju roka do kojeg državne tvrtke moraju uplatiti dobit nakon oporezivanja u državni proračun na 15. siječnja iduće godine, uz posebnu suglasnost Ministarstva financija.

Manja dobit

Dioničari Ine održali su skupštinu u kolovozu i tada su odlučili da se najveći dio prošlogodišnje dobiti isplati za dividendu, a riječ je o iznosu od 622,7 milijuna kuna. U zakonske rezerve raspoređeno 32,8 milijuna kuna, a 92.600 kuna otišlo je u zadržanu dobit. Tada je odlučeno da će dividenda biti isplaćena najkasnije do 25. rujna ove godine, ali pokazalo se da je kompaniji, očito, potreban dulji rok za isplatu. Kako mađarski MOL drži 49,1 posto dionica, proizlazi da će mu od prošlogodišnje dobiti pripasti 305,6 milijuna kuna, a Republika Hrvatska, vlasnik 44,8 posto Ininih dionica, trebala bi uprihoditi 279,2 milijuna kuna.

Privatni i institucionalni investitori, koji imaju oko 608.000 dionica ili 6,1 posto Ininih dionica, ostvarili dividendu od ukupno 37,9 milijuna kuna.

Proračunski prihodi

U usporedi s prethodnom godinom, dobit i dividenda Ine su prepolovljeni. U 2018. godini ostvarila je dobit od 1,25 milijuna kuna, a dividenda je iznosila 125 kuna po dionici. No, pravo urušavanje poslovanja uslijedilo je ove godine, sa zatvaranjem ekonomije uslijed pandemije koronakrize i padom cijena nafte. U prvih šest mjeseci ove godine Ina je poslovala s gubitkom od 965 milijuna kuna, a prihodi su joj pali 27,5 posto, na 7,4 milijarde kuna. S obzirom na otežane okolnosti poslovanja i nužnost restrukturiranja, Ina je pokrenula organizacijske promjene koje će se, među ostalim, odnositi i na oko 250 zaposlenika.Ministarstvo financija korigiralo je plan prihoda od imovine, koje uglavnom čine prihodi od dividendi, a država ih ostvaruje na temelju udjela u kompanijama, osobito Ine, HEP-a i Janafa..

Prema smjernicama koje je ministar Zdravko Marić prezentirao prošli tjedan, ti su prihodi smanjeni sa 2,24 milijarde kuna na 1,8 milijardi kuna. Usporedbe radi, u 2019. su iznosili 2,78 milijardi kuna, što znači da će ove godine biti manji za oko milijardu kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:45