usprkos krizi

INA nastavlja s izgradnjom postrojenja za obradu teških ostataka u Rijeci

Prošla je gotovo godina dana otkako su se NO i Uprava Ine odlučili za najveće ulaganje u povijesti kompanije
 Goran Kovacic

Prošla je gotovo godina dana otkako su Nadzorni odbor i Uprava Ine donijeli jednoglasnu odluku o najvećem ulaganju u povijesti kompanije u Republici Hrvatskoj, vrijednom oko 4 milijarde kuna, a koje se odnosi na izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka te ulaganja u popratne projekte. Tu su odluku, kojom će se osigurati budućnost Ininog rafinerijskog poslovanja, u potpunosti podržali Vlada Republike Hrvatske i MOL kao dva najveća pojedinačna dioničara.

Unatoč izazovnom poslovnom okruženju i manjim zastojima tijekom preventivnih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, radovi na trenutačno najvećem projektu u Ini nisu stali, a početak rada postrojenja je i dalje planiran u 2023. godini.

Trenutačno se u riječkoj rafineriji izvode radovi na pripremi gradilišta u skladu s građevinskim dozvolama te je u tijeku preseljenje podzemnih instalacija. U studenom je započeo i glavni iskop te postavljanje temelja na području budućeg postrojenja. Iz kompanije kažu kako je naručena i sva oprema s dugim rokom isporuke te će uskoro započeti i izgradnja čelične konstrukcije. Tijekom svih radova posebno se pazi i na sigurnost i zdravlje svih uključenih, kako Ininih zaposlenika, tako i radnika svih izvođača i podizvođača radova. Zahvaljujući novom postrojenju za obradu teških ostataka, struktura proizvoda riječke rafinerije će se poboljšati na način da će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda.

Ovom investicijom naša najveća naftna kompanija će transformirati Rafineriju nafte Rijeka u modernu europsku rafineriju, a istovremeno će osigurati zadržavanje vodećeg položaja na tržištu. Osim povećanja udjela profitabilnih proizvoda, ono što također u Ini naglašavaju je da će proizvodnja, nakon puštanja postrojenja u rad, pokriti sve potrebe hrvatskog, ali i drugih ključnih tržišta kompanije.

Sve to trebalo bi pozitivno utjecati i na financijske rezultate rafinerijskog poslovanja Ine te je u skladu sa strateškim programom INA R&M Novi smjer 2023. koji predviđa koncentraciju prerade sirove nafte u Republici Hrvatskoj u riječkoj rafineriji i transformaciju lokacije u Sisku u industrijski centar. Odluka o provođenju programa Novi smjer donesena je s ciljem pretvaranja gubitaka rafinerijskog poslovanja u iznosu od oko milijardu kuna godišnje, u profit. Provedbom svih aktivnosti planiranih programom, nakon 2023. godine EBITDA Rafinerija i marketinga trebala bi narasti na milijardu kuna godišnje.

Tehnologija

Ulaganje podrazumijeva izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka, rekonstrukciju postojećih postrojenja, novu luku sa zatvorenim skladištem te veću ukupnu složenost. Iako postrojenje za obradu teških ostataka zvuči komplicirano i velikom broju ljudi nerazumljivo, ono čemu služi je upravo to – obrada ostataka koji ostanu iz sirove nafte nakon što se proizvedu svi ostali proizvodi (benzin, dizel, jet gorivo, UNP i sl.). Novo postrojenje će zahvaljujući poboljšanoj tehnologiji iz spomenutih ostataka proizvesti još visokokvalitetnog goriva koje će kompanija prodati na tržištu.

Da je riječ o velikoj investiciji koja će znatno utjecati na poslovanje Ine u budućnosti dovoljno govori i činjenica da je Uprava kompanije ostala posvećena ovom projektu i za vrijeme ekonomske krize koja je obilježila prvu polovicu godine i uzrokovala rezanja troškova kod brojnih poslovnih subjekata. Osim ogromnog ulaganja, ono što projekti ovakve veličine i složenosti nose sa sobom je i niz dozvola koje je potrebno ishoditi, kao i zakonskih procesa i regulativa koje je potrebno ispuniti. Radi se o kompleksnoj i sveobuhvatnoj dokumentaciji za ukupno 14 građevinskih dozvola koliko ih je potrebno za implementaciju projekta od kojih je polovica, uključujući i onu za izgradnju samog postrojenja, već dobivena. U javnosti se posljednjih tjedana spominjala dozvola za koncesiju na pomorskom dobru nakon što je odbijena ponuda Ine na natječaju za koncesiju u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – industrijske luke Urinj i izgradnje i gospodarskog korištenja pomorskog dobra izvan lučkog područja u k.o. Kostrena Barbara. Kako ističu iz kompanije, riječ je o tehničkom pitanju koje ni na koji način ne utječu na realizaciju projekta jer je spomenutu koncesiju na pomorskom dobru prema planu projekta potrebno ishoditi do kraja ožujka 2021. godine.

Dokumentacija

Važeća koncesija je samo jedan od dokumenata koje je potrebno priložiti uz zahtjev za ishođenje građevinske dozvole za pomorske radove koji INA planira predati u travnju 2021. Stoga, vremena za nadopunu natječajne dokumentacije za koncesiju na pomorskom dobru u luci u Urinju ima dovoljno. Pri tome će dokumentacija biti nadopunjena i sukladno novom tehnološkom rješenju koje je u međuvremenu predložio glavni izvođač radova KT – Kinetics Technology, a koje je tehnološki prihvatljivije od prijašnjeg. Sam početak izgradnje pomorskog dijela radova planiran je tek sredinom sljedeće godine. U Ini navode kako je trenutačno u tijeku ishođenje izmjene i dopune lokacijske dozvole za pomorski dio radova, a koje će sukladno zakonskim rokovima i obvezama trajati do veljače 2021. godine.

„Ulaganje u projekt izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka i ostale popratne aktivnosti jedan je od najvećih i najkompleksnijih projekata u povijesti Ine u koji je uključen velik broj inozemnih i domaćih tvrtki i radnika. Provođenje svih radova trenutačno ide po planu, a zimski period iskoristit ćemo za odrađivanje onih aktivnosti koje zahtijevaju smanjen rad rafinerije. Cilj nam je osigurati dugoročno održivo poslovanje Rafinerija i marketinga, a vjerujem da ćemo provođenjem programa Novi smjer to i postići. INA ostaje predana ovom projektu jer on joj osigurava dugoročno održivo rafinerijsko poslovanje. Uz to nastavljamo i s transformacijom industrijske lokacije u Sisku koja je važna za našu kompaniju i koju nemamo namjeru napustiti. Alternativne djelatnosti koje razvijamo u Sisku važne su za naše poslovanje i mogu doprinijeti daljnjem razvoju naše kompanije, ali i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva“, poručuju iz Ine.

Biorafinerija prijavljena za sufinanciranje iz Inovacijskog fonda

Istovremeno s velikim ulaganjem u Rafineriju nafte Rijeka INA nastavlja i sa razvojem industrijske lokacije u Sisku koja u okviru strateškog projekta INA R&M Novi smjer 2023. podrazumijeva razvoj održivih alternativa.

Jedna od aktivnosti na lokaciji je i razvoj projekta Biorafinerija zahvaljujući kojem bi INA mogla proizvoditi bioetanol druge generacije iz biomase, uz proizvodnju zelene energije. Radi se o investiciji od oko 300 milijuna eura, od čega je planirano dio sredstava osigurati iz Inovacijskog fonda Europske Unije na koji je u studenom projekt i prijavljen. Nedavno je projekt Biorafinerije zadovoljio i formalne kriterije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja čime je službeno uvršten na Listu strateških projekata, a dodijeljen mu je i voditelj Operativne skupine koji će olakšati pripremu za implementaciju projekta.

Ovaj projekt od značaja je za Inu, ali i Republiku Hrvatsku, a svim svojim elementima uklapa se u Zeleni plan i europsku energetsku strategiju. Od ostalih alternativnih aktivnosti u Sisku pokrenut je i projekt za izgradnju postrojenja za proizvodnju bitumena čiji radovi su u tijeku. Zatim uspostava logističkog centra na lokaciji za koji je u pripremi prijedlog budžeta za izgradnju, dok je za izgradnju solarne elektrane kompanija u procesu ishođenja građevinske dozvole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:29