KORAK ISPRED

Ina proizvodi ‘zelenu‘ struju: Solari u Virju i Sisku godišnje će u mrežu isporučiti 16.000 MWh

Veliki potencijal u Ini vide i u geotermalnoj energiji, pa se planiraju prijaviti na natječaje za istraživanje

Otvorenje solarne elektrane INA CPS Molve snage 9 MW

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ina je potkraj svibnja postigla povijesni uspjeh. Puštanjem u probni rad solarne elektrane u Virju vodeća hrvatska naftna kompanija prvi put u povijesti poslovanja postala je proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora. Na taj je način domaća naftna kompanija još jednom potvrdila svoju predanost izgradnji održive budućnosti. Solarna elektrana Virje druga je po veličini takva elektrana u Hrvatskoj. Instalirana snaga joj je 10,2 megavata, priključna snaga je 9 megavata te je u nju ugrađeno 18.670 solarnih panela. Kada u narednim mjesecima u rad pusti i drugu solarnu elektranu, Ina će u elektroenergetsku mrežu godišnje isporučivati oko 16.000 megavatsati električne energije iz obnovljivih izvora. Ta količina električne energije dovoljna je za godišnju opskrbu 4800 kućanstava prosječne potrošnje u našoj državi. To bi, primjerice, bilo dovoljno za godišnju opskrbu gradova veličine Makarske ili Jastrebarskog. Projektiranje i izgradnja same elektrane trajali su oko godinu dana, a radove je za Inu izvodila domaća tvrtka Končar - Inženjering za energetiku i transport.

Zeleni zaokret

Da je ovo tek snažan početak Inina zelenog zaokreta, potvrđuje i predsjednik Uprave Ine Péter Ratatics. "Ina kao vodeća kompanija na ovim prostorima može i mora biti dio zelene transformacije. Ulažemo značajne napore kako bismo nadogradili tradicionalni lanac vrijednosti raznim isplativim projektima obnovljivih izvora energije", ističe Ratatics. Osim što je posvećena implementaciji solarnih elektrana, u Ini naglašavaju da velik potencijal vide i u geotermalnoj energiji. Štoviše, upravo je ova kompanija otkrila sve dosad poznate geotermalne bušotineu državi, a sada namjerava maksimalno iskoristiti stečeno znanje i resurse. Naime, Ina se planira prijaviti na natječaje za istraživanje geotermalnih voda za energetske svrhe. Inin plan "zelenih" projekata ide i dalje.

image

Péter Ratatics

Zeljko Hajdinjak/Cropix

EOR metoda

"Činjenica je da solarne elektrane jesu prvi, ali ne i jedini iskorak Ine u području proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Uvjeren sam da ćemo vrlo brzo pričati i o Ininim uspjesima u geotermalnoj energiji. Želimo među prvima proizvoditi i takozvani zeleni vodik za tržište, nastaviti razvijati projekte trajnog skladištenja ugljikovog dioksida u naša naftna ležišta koje provodimo već gotovo cijelo desetljeće, a ispitujemo i potencijale vjetra na Jadranu", ističe Ratatics. Ne treba zaboraviti da uspješna vodeća naftna kompanija već gotovo cijelo desetljeće razvija i EOR projekt. Ina je jedna od rijetkih europskih energetskih kompanija koje primjenjuju EOR metodu za povećanje iscrpka ugljikovodika pri čemu se u postojeća iscrpljena ležišta utiskuje CO² koji tamo ostaje trajno uskladišten. U Ini su u svoja plinska polja u posljednjih osam godina utisnuli više od 2,8 milijuna tona CO². Usporedbe radi, to je gotovo 30 posto ukupne godišnje emisije ugljičnog dioksida u prometu u Hrvatskoj. Zahvaljujući znanju koje posjeduje Ina želi ići i korak dalje te razvija projekte hvatanja CO² s velikih industrijskih postrojenja i njegovo trajno skladištenje u podzemlje. Isto tako, kompanija kontinuirano ulaže u poboljšanje energetske učinkovitosti na svojim postrojenjima. U Ini smatraju da mogu i trebaju biti jedan od predvodnika u ostvarenju zelenih planova Europske Unije i Republike Hrvatske.

Ni brzo, ni jeftino

"Ina može uspješno odgovoriti na izazove zelene tranzicije i doprinijeti postizanju ciljeva održivosti Europske unije i Republike Hrvatske. Našim projektima to dokazujemo", kaže Ratatics. U Ini su svjesni da tranzicija neće biti brza, a ni jeftina. Kompanija zbog toga snažno ulaže i u svoje tradicionalne djelatnosti – Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, projekte proizvodnje nafte i plina poput izgradnje novih plinskih platformi na Jadranu te projekte unapređenja i širenja maloprodajne mreže.

image

Gordan Kolak

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Darko Koren

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Sisak će biti Inin industrijski centar za obnovljive izvore

Proizvodnju zelenog vodika Ina planira u Rafineriji nafte Rijeka. Kompanija trenutačno intenzivno radi na definiranju tehničkog rješenja koje će joj omogućiti proizvodnju obnovljivog vodika za potrebe transportnog sektora, ali i potrebe same rafinerije. Cilj je izgradnja 10 megavata elektrolizatora za proizvodnju obnovljivog vodika, uz jasnu projekciju povećanja proizvodnog kapaciteta u budućnosti, što će ovisiti o potencijalnom rastu potreba na tržištu. Ovisno o daljnjem razvoju tržišta, Ina proizvodnju obnovljivog vodika može razviti i na lokaciji u Sisku koja će definitivno biti Inin industrijski centar za obnovljive izvore energije, dok će se u Rijeci zadržati tradicionalna proizvodnja.

Do 2030. godine u transportu se očekuje minimalno jedan posto energije iz obnovljivih izvora, sukladno Direktivi o obnovljivim izvorima energije. Pritom treba imati na umu da trenutno u Republici Hrvatskoj ne postoji uspostavljeno tržište vodika. Za to je nužna bliska suradnja svih dionika: Ine kao potencijalnog proizvođača, javnih prijevozničkih tvrtki kao potencijalnih klijenata te države kao regulatora. U Ini kažu da je okvirni trošak jedne punionice vodika od jedan do dva milijuna eura, često i više, pa bi za komercijalnu isplativost ponuda i tržišna potražnja trebale paralelno rasti. S obzirom na to da u Hrvatskoj trenutno ne postoje automobili pogonjeni vodikom, nužno je ispunjenje tog preduvjeta prije izgradnje mreže punionica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:17